Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seagate

MOBOTIX

Aritech

VBN

Network Optix

Hanwha Vision Europe

Secusoft

Avigilon Alta

Unii

Top Security

SmartSD

Optex

EAL

Alarm Meldnet

Synguard

Ajax Systems

BHVcertificaat.online

Kidde Commercial

HID

Paxton

Regio Control Veldt

VEB

ASIS

Milestone

Genetec

ASSA ABLOY

Multiwacht

Seris

SmartCell

Sequrix

NIBHV

i-Pro

Alphatronics

CSL

VAIBS

Oribi ID Solutions

IDIS

NetworxConnect

Centurion

Eagle Eye Networks

Bydemes

Lobeco

Akuvox

Add Secure

Traka ASSA ABLOY

Gold-IP

VVNL

HD Security

Connect Security

Securitas

2N

Paralax

SOBA

OSEC

Dero Security Products

Uniview

Brivo

Bosch Security Systems

G4S

Advancis

VGN Group

CDVI

Nenova

ARAS

ADI

Intrasec

Eizo

Masset

Hikvision

VideoGuard

Trigion

Crown Security Services

Service Centrale Nederland

Paraat

Distri Company

SMC Alarmcentrale

1 op de 7 jongeren benaderd voor illegale klussen

18 januari 2025
Redactie
08:22

Steeds meer middelbare scholieren en studenten worden geronseld voor criminele activiteiten, schrijft het AD. Uit onderzoek van stichting Halt blijkt dat 15 procent van de jongeren, oftewel 1 op de 7, recent benaderd is voor een illegale klus. In 2019 was dit nog 1 op de 17. De cijfers zijn gebaseerd op gesprekken met duizenden leerlingen van middelbare scholen, mbo’s en hbo’s in heel Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de benaderde jongeren ingaat op de verboden voorstellen, waarbij geld de grootste motivatie is. Daarnaast geeft een derde van de studenten aan iemand in het criminele circuit te kennen. Scholen blijken de belangrijkste ronselplek (25 procent), gevolgd door straat (22 procent) en uitgaansgelegenheden (17 procent). De aangeboden klussen hebben vaak betrekking op drugs, zoals het bezorgen of produceren ervan.

Druk en beloftes van criminelen
Volgens onderzoeker Petra van den Berg van Halt is het ronselen van jongeren een verontrustende trend. “Criminelen maken gebruik van de kwetsbaarheid van jongeren, bijvoorbeeld door hen onder druk te zetten of hen te lokken met snel verdiend geld. Met een onvolgroeid brein, dat pas rond het 23e jaar volledig ontwikkeld is, kunnen jongeren de risico’s niet altijd goed inschatten”, zegt zij tegen het AD.
Criminoloog Henk Ferwerda benadrukt dat criminelen onderwijsinstellingen zien als een belangrijke bron van personeel. “Ze zoeken jongeren met allerlei vaardigheden, zoals laboranten, elektriciens of mensen met kennis van tuinbouw en financiën.”
Om jongeren weerbaarder te maken, pleiten Van den Berg en Ferwerda voor verplichte voorlichting over ronselmethodes in het onderwijs. Een scheikundestudent, die twee keer benaderd werd om een drugslab op te zetten, onderstreept dit. “Voorlichting helpt studenten hun verhaal te delen en geeft hen de tools om nee te zeggen.”
De cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek van 2022 onder deelnemers van het Alertprogramma, een lespakket dat jongeren bewust maakt van de gevaren van criminele ronselaars.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Artitech Kidde Commercial

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Boon Edam

Distri Company

Wordt een partner