10 procent meer koperdiefstallen van de spoorwegen

Het aantal gevallen van koperdiefstal op het spoor neemt na jaren van daling in 2018 weer met 10 procent toe. Volgens ProRail gaat het om nieuwe, professionele bendes. Alleen al dit jaar zijn er 150 keer koperen leidingen gestolen, met grote treinvertragingen en hoge kosten tot gevolg.

ProRail doet al veel om koperdiefstal tegen te gaan. Waar mogelijk wordt aluminium gebruikt in plaats van koper en het koper dat gebruikt wordt, wordt behandeld met synthetisch DNA wat het materiaal moeilijker verhandelbaar maakt. Toch lijkt aan de plaag geen einde te komen. Afgelopen weekend werd in de buurt van Roermond een halve kilometer koperkabel uit de grond getrokken. Koperkabel waar hoogspanning op staat, maar de dieven lijken precies te weten hoe zij daarmee om moeten gaan.

Miljoenen
Volgens ProRail loopt de schade intussen in de miljoenen. Niet alleen doordat nieuwe kabels aangelegd moeten worden, maar ook door de vertragingen die ontstaan, doordat bijvoorbeeld wissels en seinen niet meer goed functioneren. Daarnaast is het stelen van kabels voor de signalering levensgevaarlijk. Een verkeerde sein- of wisselstand kan tot een treinramp leiden, met tientallen doden als gevolg. Recent is ProRail ertoe overgegaan om mobiele camera’s te plaatsen op locaties waar het risico van koperdiefstal relatief hoog is. Deze worden geleverd door Athetec in nauwe samenwerking met VideoGuard en Bosch Security Systems.

Deel dit artikel via: