Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Genetec

20face

Alarm Meldnet

Seagate

G4S

ASIS

ARAS

CSL

Top Security

Kiwa

Centurion

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

NIBHV

VVNL

Optex

Milestone

SOBA

VAIBS

Hikvision

Hanwha Vision Europe

CDVI

ADI

Secusoft

Paxton

DZ Technologies

2N

Add Secure

Nimo Dog Security

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

Nenova

SmartSD

Nimo Drone Security

i-Pro

Sequrix

Ajax Systems

GFT

Brivo

SmartCell

Dero Security Products

Eizo

Paraat

Regio Control Veldt

VBN

BHVcertificaat.online

Bydemes

Seris

Securitas

Trigion

Lobeco

Explicate

Connect Security

OSEC

Gold-IP

JMB Groep

Advancis

Traka ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

RoSecure

Alphatronics

EAL

VEB

Uniview

Avigilon Alta

IDIS

PG Security Systems

NetworxConnect

HID

Akuvox

Multiwacht

HD Security

Eagle Eye Networks

VideoGuard

Unii

CardAccess

De Beveiligingsjurist

Masset Solutions

Oribi ID Solutions

10 weken cel voor bedreiging met coronabesmetting

26 maart 2020
Redactie
07:31

Woensdag werd een inwoner van ‘s-Hertogenbosch veroordeeld tot 10 weken cel nadat hij willekeurig wachtend publiek onder had gehoest bij een coffeeshop in de binnenstad. Ook had hij politieagenten bespuugd, toen die hem aanhielden. ‘Laag bij de grond en verwerpelijk’, aldus de Officier van Justitie.

Kort nadat het kabinet op 13 en 15 maart ingrijpende maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus had aangekondigd, vond de verdachte het volgens de Officier van Justitie nodig om zich voortdurend en schaamteloos te misdragen door willekeurige mensen in een rij voor een coffeeshop in de binnenstad onder te hoesten. Het leidde begrijpelijkerwijs tot consternatie bij het publiek. Later verzette hij zich stevig bij zijn aanhouding, beledigde en bedreigde hij agenten, bespuugde hij politiemensen en een politieauto.

Laag en verwerpelijk
“Het gedrag van de verdachte is laag bij de grond en uiterst verwerpelijk”, vervolgde de vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie. “Uit het land zijn meerdere signalen gekomen dat mensen dit kennelijk grappig vinden om te doen. Dit is niet grappig. Dit is buitengewoon ernstig. Er dient een stevig signaal uit te gaan dat dit gedrag onacceptabel is. Ook omdat dit gedrag tot grote onrust kan leiden en forse ordeverstoringen.” Het grootste deel van de samenleving zit momenteel thuis en mag intussen eigenlijk helemaal niet meer samenkomen: “Wij zijn afhankelijk van mensen met zogenoemde vitale beroepen: artsen, verpleegkundigen, maar ook politieambtenaren. Professionals die niet thuis zitten. Professionals die hun werk volhouden voor ons allemaal. Eens te meer verdienen deze hulpverleners onze bescherming.”

Eerder veroordeeld
Volgens de officier kan niet onvermeld blijven dat de verdachte in 2016 voor bedreiging is veroordeeld. Ook is hij gedagvaard voor onder meer verzet en bedreiging. Gezien de ernst, context en generale preventie vroeg de officier aan de rechter om een celstraf voor de duur van één maand. Voor het geweld tegen de politieambtenaren vroeg hij een gevangenisstraf voor de duur van acht weken. De rechter veroordeelde de verdachte tot een gevangenisstraf van 10 weken, waarvan twee voorwaardelijk.
Het OM treedt stevig op tegen mensen die strafbare feiten plegen en daarbij misbruik maken van de huidige coronacrisis. “Dit soort gedrag wordt niet getolereerd. Het OM zal hier snel tegen optreden en zware straffen eisen. Mensen die misbruik maken van de coronacrisis riskeren gevangenisstraffen”, zo waarschuwde Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal. Het OM wil hiermee een duidelijk signaal afgeven aan de samenleving.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

SequriX

Suricat

Seagate

Wordt een partner