12 jaar celstraf geëist tegen foute douanier

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft 12 jaar cel geëist tegen een voormalig medewerker van de Douane. De 39-jarige Rotterdammer zou volgens de officier van justitie betrokken zijn bij de invoer van 1516 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven.

Op 13 februari 2019 kwam de bewuste container aan in de Rotterdamse haven. Het HARC-team stond klaar om de enorme partij cocaïne te onderscheppen. Het team was op de hoogte gebracht na een melding van Team Criminele Inlichtingen over verdachte handelingen in de computersystemen van de Douane.
De verdachte douanier had de container, nog voordat het schip was afgemeerd, aangemerkt in de systemen als zijnde ‘gecontroleerde container zonder bijzonderheden’. Zodoende was de verdachte in staat om containers waarvan hij wist dat daar verdovende middelen in zaten, zonder daadwerkelijke controle door te laten. Hierdoor konden anderen deze container met cocaïne ongehinderd ophalen.

Veelvuldig gedaan
De verdachte heeft dit veelvuldig gedaan, zo blijkt uit berichten die in zijn versleutelde telefoon zijn aangetroffen. “De uiteindelijk onderschepte container lijkt het topje van de ijsberg te zijn geweest”, zei de officier van justitie ter zitting. Het handelen van de voormalig douanier noemde hij ‘uiterst schrijnend’. “Verdachte is aangesteld als ambtenaar om onze grenzen te beveiligen tegen deze kwalijke invloeden van buiten. Het is meer dan verwerpelijk dat hij die beveiliging juist heeft ondermijnd.” Daarbij heeft hij volgens de officier van justitie de integriteit van zijn werkgever, collega’s en de Rotterdamse haven geschaad. “Een langdurige gevangenisstraf van 12 jaar is dan ook gerechtvaardigd.”

Deel dit artikel via: