Stijging telefonische oplichting

Steeds meer mensen krijgen te maken met verdachte telefoontjes van onbekende 06-nummers of overtuigende stemmen aan de andere kant van de lijn, meldt het AD. In de eerste drie maanden van 2025 ontving de Fraudehelpdesk maar liefst 9793 meldingen van telefonische oplichting, ruim drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Niet iedere melding leidt tot schade, maar de trend is zorgwekkend.
Volgens Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk gaat het vaak om helpdeskfraude, waarbij oplichters zich voordoen als medewerkers van bekende bedrijven als Microsoft of banken. Vooral bankhelpdeskfraude is lucratief: slachtoffers verloren in 2024 gemiddeld 21.500 euro.
Cybercrime-expert Anouk Vos ziet dat telefonische oplichting veel aantrekkelijker is geworden voor criminelen. “Vroeger was het lastig en tijdrovend om iemand geloofwaardig op te lichten via de telefoon. Nu zijn AI-tools makkelijk en vaak gratis beschikbaar. Je kunt stemmen klonen, scripts schrijven en persoonlijke informatie verzamelen in een paar seconden”, vertelt zij aan het AD.
Deze technologische vooruitgang maakt het voor criminelen eenvoudig om professioneel over te komen. De stem aan de andere kant van de lijn klinkt levensecht – inclusief emoties.
Gegevens delen
Tegelijkertijd worstelen instanties met de aanpak van deze vorm van fraude. Volgens Mathieu Andriessen van brancheorganisatie NLconnect is telefonische oplichting een hardnekkig probleem, waarbij samenwerking tussen providers, banken en opsporingsdiensten cruciaal is. Toch mogen telecomproviders nu nog geen gegevens over telefoongesprekken delen, bijvoorbeeld om verdachte transacties bij banken te koppelen aan actieve telefoongesprekken met oplichters.
De minister van Economische Zaken werkt aan een wetsvoorstel om dit in de toekomst mogelijk te maken. Tot die tijd blijft waakzaamheid van burgers essentieel. Word je gebeld door een onbekend nummer? Blijf kritisch, verbreek het gesprek en controleer eerst zelf bij de officiële instantie.