Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VAIBS

Crown Security Services

Dero Security Products

SOBA

Kidde Commercial

Masset

Eizo

Paxton

Lobeco

i-Pro

Nenova

NIBHV

Synguard

2N

Aritech

ADI

CSL

Regio Control Veldt

G4S

Alarm Meldnet

VBN

Eagle Eye Networks

Sequrix

Uniview

EAL

IDIS

Optex

VEB

VideoGuard

Seagate

Centurion

HD Security

CDVI

Ajax Systems

Akuvox

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

VVNL

Milestone

Oribi ID Solutions

ASIS

Unii

Bydemes

Hanwha Vision Europe

Hikvision

SmartCell

Seris

SMC Alarmcentrale

VGN Group

MOBOTIX

Paraat

HID

Secusoft

BHVcertificaat.online

Gold-IP

ARAS

Network Optix

Distri Company

Brivo

SmartSD

OSEC

Alphatronics

Teletek

Advancis

Trigion

Securitas

Connect Security

Intrasec

Add Secure

Bosch Security Systems

Top Security

Paralax

Multiwacht

Genetec

140.000 euro boete voor deurenproducent na arbeidsongeval

28 januari 2025
Redactie
09:09

In januari 2023 kwam een 36-jarige werknemer om het leven bij een noodlottig arbeidsongeval bij een bedrijf uit Didam dat deuren produceert. Maandag stond het bedrijf voor de rechtbank Zwolle. Het Openbaar Ministerie (OM) concludeert op basis van strafrechtelijk onderzoek dat het bedrijf zeer verwijtbaar heeft gehandeld in de aanloop naar dit ongeval. Zij zou onvoldoende maatregelen genomen hebben om het arbeidsongeval te voorkomen. Het OM eist dan ook een geldboete van 140.000 euro, waarvan 40.000 euro voorwaardelijk.

Op vrijdag 20 januari 2023 voerde de werknemer werkzaamheden uit in het magazijn van het bedrijf. Hij belaadde een vrachtwagen met pallets met behulp van een heftruck. Tijdens die werkzaamheden is de werknemer onder een zwaarbeladen pallet terechtgekomen en ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.

Onderzoek
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft onderzoek gedaan naar de omstandigheden van dit dodelijke arbeidsongeval. Naar oordeel van het OM is gebleken dat de werkgever zeer verwijtbaar gehandeld heeft. De heftruck was voorzien van een later aangekocht voorzetstuk met langere lepels waardoor het hefgewicht een stuk lager was dan waar de medewerkers uitgingen. Daarbij was de werkplaats (het magazijn) niet op orde doordat de pallets te hoog en instabiel gestapeld waren. Verder was onvoldoende geïnventariseerd wat de risico’s waren van deze specifieke werkzaamheden en zou het slachtoffer onvoldoende zijn ingelicht over de te verrichten werkzaamheden en risico’s. Bovendien was de uitleg die hij kreeg over de veiligheid en de werkzaamheden in het Nederlands: een taal die het slachtoffer niet machtig was. Tijdens de werkzaamheden was er onvoldoende toezicht op naleving van de instructies en voorschriften om ongelukken te voorkomen. Zo was dit de eerste werkweek van het slachtoffer op de afdeling ‘inladen’ en was er die week geen leidinggevende aanwezig. De heftruck bleek zwaarder belast dan toegestaan en het slachtoffer had überhaupt geen heftruckcertificaat, wat door de werkgever wel verplicht was gesteld en waarvan collega’s meenden dat het slachtoffer erover beschikte.

Ernst van de zaak
Het OM concludeert op basis van het onderzoek van de Arbeidsinspectie dat het bedrijf de Arbeidsomstandighedenwet heeft overtreden. Als gevolg daarvan is er een dodelijk slachtoffer gevallen. Het bedrijf had als werkgever de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van haar werknemers en had passende (toezichts)maatregelen moeten treffen tegen de aanwezige risico’s. Ter zitting benadrukte de officier van justitie de ernst van deze zaak: “Nu is het verweer van de verdediging wellicht dat het slachtoffer niet van de heftruck had moeten stappen om de lading handmatig tegen te houden. Dat klopt, dat had hij niet moeten doen. Maar daarover gaat het niet. Verdachte had nooit in die situatie moeten worden gebracht, dat is de essentie van deze strafzaak.”
Veiligheid op de werkvloer zou volgens de officier van justitie een absolute prioriteit van de werkgever moeten zijn. In 2023 waren 2.919 slachtoffers betrokken bij een ongeval waarvan 72 met een dodelijke afloop, waaronder deze 36-jarige werknemer.

Strafeis
Het OM eist een geldboete van 140.000 euro van het bedrijf, waarvan 40.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook zijn er schadevergoedingen gevorderd door de familie van het slachtoffer. Inmiddels zijn er door het bedrijf maatregelen genomen in het magazijn en worden de pallets anders en minder hoog gestapeld.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Boon Edam

Distri Company

Artitech Kidde Commercial

SequriX

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner