Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ARAS

VideoGuard

OSEC

CDVI

VAIBS

G4S

ASIS

Securitas

Trigion

SOBA

Hikvision

Alphatronics

Kiwa

CardAccess

Centurion

Paxton

Eagle Eye Networks

Nimo Drone Security

PG Security Systems

Nimo Dog Security

BHVcertificaat.online

Uniview

Brivo

Unii

Regio Control Veldt

GFT

EAL

VEB

Bydemes

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

CSL

20face

SmartCell

Optex

Advancis

Seris

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

Genetec

i-Pro

Secusoft

DZ Technologies

2N

Lobeco

Gold-IP

Add Secure

NIBHV

Nenova

Bosch Security Systems

ADI

VVNL

Hanwha Vision Europe

VBN

Masset Solutions

Avigilon Alta

IDIS

Dero Security Products

Seagate

Connect Security

HD Security

De Beveiligingsjurist

Oribi ID Solutions

NetworxConnect

Crown Security Services

SmartSD

Akuvox

HID

Multiwacht

RoSecure

Milestone

JMB Groep

Top Security

Eizo

Sequrix

Paraat

Explicate

Alarm Meldnet

Ajax Systems

147 aanhoudingen rond Ajax – AEK Athene

15 december 2023
Redactie
07:39

De politie heeft donderdagavond rondom de wedstrijd tussen Ajax en AEK Athene in totaal 147 supporters aangehouden. Onder hen 140 Ajaxsupporters vanwege openlijke geweldpleging. Er werden onder andere drie stewards mishandeld, waarbij deze gewond raakten.

Donderdagmiddag waren de Ajaxsupporters al op zoek naar confrontaties in de binnenstad. Tot een treffen met de supporters van AEK Athene kwam het niet, maar onderweg naar de metro vond rond 18.15 uur, ter hoogte van de blauwbrug, een eerste confrontatie met de politie plaats. Hierbij zetten agenten hun wapenstok in om de orde te herstellen.
Zo’n drie kwartier later was de inzet van de Mobiele Eenheid noodzakelijk rond metrostation Weesperplein. Zo’n 140 Ajaxsupporters werden uiteindelijk aangehouden vanwege vernielingen in een metrostel. Alle aangehouden supporters zijn overgebracht naar een cellencomplex. Twee van hen zitten nog vast voor respectievelijk belediging en vernieling.

Trommelaar
Eerder op de dag hielden agenten een man aan voor de wet ID en het bij zich hebben van een hoeveelheid drugs. Op een terras in de binnenstad van Amsterdam werd een Griekse supporter aangehouden. De man had een trommel bij zich met daarop een sticker met de tekst ACAB. De tekst ACAB is een afkorting van de Engelse slogan All Cop(per)s Are Bastards (vertaald: Alle politieagenten zijn klootzakken). De politie accepteert geen enkele vorm van fysiek of verbaal geweld tegen politiepersoneel. De man kreeg na het betalen van een geldboete zijn trommel, zonder sticker, terug. In de omgeving van de ArenA werd een andere man aangehouden, omdat hij een bivakmuts droeg en op het Centraal Station hielden agenten een persoon aan voor verstoring van de openbare orde.

Uitvak
In het uitvak ontstond rond 21.30 uur een opstootje na een interventie door stewards vanwege het gebruik van een laserpen door Griekse supporters. Hun agressie richtte zich daarnaast tegen stewards in de Johan Cruijff ArenA. Drie stewards werden mishandeld en raakten gewond. Zij zullen op korte termijn aangifte doen. Als gevolg van daadkrachtig optreden konden agenten direct na afloop van de wedstrijd een verdachte aangehouden voor de mishandeling. Daarnaast werden nog twee Griekse supporters aangehouden voor openbare dronkenschap. De recherche heeft de zaak in onderzoek, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Onacceptabel
In de binnenstad verliep het donderdagmiddag verder beheersbaar en ordelijk. De forse aanwezigheid van de politie speelde hier wel een grote rol in. “Uiteraard zijn we altijd alert in aanloop naar dit soort wedstrijden en monitoren we continue het informatiebeeld. Dat maakt dat we qua politie-inzet geprepareerd zijn om eventuele risico’s beheersbaar te houden”, reageert Fatima Tougha die namens de politie verantwoordelijk is voor de ordehandhaving rond de wedstrijd. De politie wil dat mensen op een plezierige en veilige wijze kunnen genieten van de sport en tilt daarom zwaar aan het geweld. “Dit soort ongeregeldheden verpesten de sfeer van een voetbalwedstrijd en maakt dat supporters zich onveilig voelen. Dat is zorgelijk en onacceptabel”, aldus Tougha.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner