15 procent Nederlanders maakte WhatsApp-fraude mee in 2020

WhatsApp-fraude of vriend-in-nood-fraude: het komt steeds vaker voor. Dat concludeert het Centre of Expertise Cybersecurity van de Haagse Hogeschool op basis van een onderzoek onder 20.000 Nederlanders. Vorig jaar werd 15 procent van de Nederlanders benaderd. 5 procent daarvan trapte erin.

Criminelen benaderen slachtoffers via WhatsApp en proberen ze te overtuigen dat zij een familielid of bekende zijn met een nieuw telefoonnummer. Vervolgens vragen ze om geld. Tot nu toe waren er volgens het Centre of Expertise Cybersecurity van De Haagse Hogeschool geen cijfers die een volledig beeld gaven van de impact van deze fraudevorm in Nederland.

Schadebedragen
Het blijkt dat in 2020 zo’n 15 procent van de Nederlanders een poging meemaakten en 5 procent daarvan maakte daadwerkelijk geld over. Dat komt neer op 0,7 procent van de Nederlanders.
Meer dan de helft van de slachtoffers betaalde minder dan 750 euro aan de oplichters, ongeveer een kwart betaalde bedragen tussen de 750 en 2.500 euro en 1 op de 5 betaalde meer dan 2500 euro. Nadat mensen doorhadden dat ze bedrogen waren, nam 81 procent contact op met de bank, 71 procent met de politie en 37 procent met de Fraudehelpdesk.

Psychische gevolgen
Opvallend genoeg rapporteren slachtoffers van WhatsApp-fraude dat de psychische gevolgen ernstiger zijn dan de financiële gevolgen. “Dat heeft nogal wat implicaties”, zegt Rutger Leukfeldt, co-auteur van het onderzoek en lector aan De Haagse Hogeschool. “Onderzoek naar slachtofferschap leert ons dat slachtoffers vooral gehoord willen worden. Banken, politie, de fraudehelpdesk maar ook WhatsApp moet deze fraudevorm serieus nemen.”

Bekijk hier de factsheet ‘Whatsapp fraude in Nederland’(pdf)

In een uitzending van EenVandaag 8 februari over Whatsappfraude vertelt Rutger Leukfeldt over zijn onderzoek naar Whatsappfraude / Vriend-in-nood-fraude.

Deel dit artikel via: