Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ARAS

CSL

ASIS

Optex

VEB

Uniview

Service Centrale Nederland

IDIS

Alphatronics

SMC Alarmcentrale

Top Security

Milestone

BHVcertificaat.online

ASSA ABLOY

Securitas

GFT

Connect Security

ADI

Nimo Dog Security

Seagate

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

De Beveiligingsjurist

PG Security Systems

Avigilon Alta

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

i-Pro

Lobeco

Sequrix

Bosch Security Systems

SmartSD

2N

Kiwa

HID

Regio Control Veldt

Ajax Systems

NIBHV

CardAccess

Add Secure

VideoGuard

EAL

Gold-IP

Nimo Drone Security

VBN

Crown Security Services

Advancis

Nenova

Centurion

20face

Hikvision

JMB Groep

Akuvox

Explicate

DZ Technologies

SmartCell

Brivo

CDVI

Multiwacht

OSEC

VAIBS

Unii

Traka ASSA ABLOY

Paxton

Secusoft

Trigion

Oribi ID Solutions

G4S

Alarm Meldnet

Eizo

HD Security

VVNL

Bydemes

Dero Security Products

Paraat

RoSecure

SOBA

Seris

Genetec

1579 aanhoudingen bij blokkade A12 in Den Haag

28 mei 2023
Redactie
04:56

Zaterdag werd voor de zevende keer de Utrechtsebaan (A12) geblokkeerd door actievoerders. Honderden politiemensen werden ingezet om de openbare orde te handhaven. Daarbij is snel ingegrepen, waardoor de actie op de A12 rond 18.00 uur werd beëindigd. In totaal zijn 1579 mensen aangehouden.

Kort voor het middaguur verschenen actievoerders op de Utrechtsebaan en liepen de weg op. Zij hebben de tunnelbak die ze wilden blokkeren niet kunnen bereiken doordat de ME hen tegenhield voordat zij de tunnel in konden lopen. Vervolgens zijn zij voor de linie hun actie gestart. De politie heeft direct en meermaals de actievoerders gevraagd om hun actie te beëindigen en weg te gaan, kwetsbare personen werden actief aangesproken om te vertrekken. Actievoerders die niet weggingen en bleven zitten werden door de waterwerper nat gemaakt. De politie heeft de actievoerders steeds de gelegenheid gegeven om hun actie te beëindigen en weg te gaan. De actievoerders die dit niet deden, zijn aangehouden. In totaal zijn 1579 personen aangehouden, waarvan 40 strafrechtelijk vervolgd worden.

Inzet van de waterwerper
De meeste actievoerders, 1539 personen, zijn aangehouden voor de Wet openbare manifestaties (WOM). Dit is echter volgens het OM een gering strafbaar feit. Zover de actievoerders zich verder vreedzaam hebben gedragen ziet het Openbaar Ministerie geen meerwaarde in strafvervolging. Lees hier het persbericht van het Openbaar Ministerie. 40 personen zijn aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals vernieling en belediging. Daarvan is een persoon aangehouden voor verzet bij aanhouding met letsel tot gevolg.

Minderjarigen
Onder de 1579 aangehouden actievoerders waren tien minderjarigen. Zij zijn met hun ouders of zelfstandig met de bus meegegaan. Net als bij de andere aangehouden personen die voor de WOM werden aangehouden, zijn hun gegevens niet geregistreerd en bij het verlaten van de bus direct heengezonden. Er is contact gezocht met de ouders of verzorgers en zij konden gebruikmaken van de geboden hulp. Eén van de minderjarigen is met zijn ouder overgebracht naar het hoofdbureau. Deze ouder behoort tot de groep van 40 personen die zijn aangehouden voor andere strafbare feiten.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

SequriX

Wordt een partner