19 procent meer inbraken in het afgelopen half jaar

Nu de coronamaatregelen zijn opgeschort, er veel minder thuis wordt gewerkt en mensen weer massaal op vakantie gaan, slaan inbrekers weer vaker (19%) toe dan een jaar geleden. Dat concludeert het AD op basis van gegevens over het eerste half jaar van 2022.

Tot en met juni zijn al 11.640 inbraken gemeld. Vooral Drenthe liet met 56 procent een sterke stijging zien. Ook Flevoland komt er met een stijging van 52 procent niet best vanaf. Overijssel is derde met een toename van 45 procent. Limburg is een van de weinig provincies waar minder werd ingebroken (-6%). Zo gaat het weer richting de situatie van voor de coronacrisis. Dat niveau wordt overigens nog niet gehaald. Het eerste half jaar van 2019 werden er 14.465 inbraken geteld en in dezelfde periode een jaar eerder ging het om 18.308 meldingen.

Minder inbraken in juli
In juli 2021 was het effect van corona minder groot. Toen werd 2049 keer aangifte van inbraak gedaan, terwijl dat in juli 2022 ‘slechts’ 1746 gebeurde. Het zou volgens de politie wel kunnen dat er alsnog veel aangiftes komen als mensen na terugkomst van vakantie merken dat er is ingebroken.
De meeste inbraken vinden volgens de politie plaats in huurwoningen in achterstandswijken, omdat daar het hang- en sluitwerk vaak slecht is en inbrekers vaak in de eigen buurt toeslaan. Het gaat inbrekers doorgaans niet om wat er te halen valt, maar om hoe makkelijk ze ongezien naar binnen kunnen komen. Er is altijd wel iets van waarde te vinden. De politie adviseert daarom om ervoor te zorgen dat inbrekers minstens drie minuten nodig hebben om een deur of raam te forceren. In de meeste gevallen geven zij het dan op.

Deel dit artikel via: