19 procent zorgmedewerkers slachtoffer fysiek geweld

Een derde van de zorgmedewerkers kreeg in 2021 te maken met intimidatie door patiënten. En een op de tien werd geconfronteerd met intimidatie door collega’s of leidinggevenden. En 19 procent werd slachtoffer van fysiek geweld. Dat blijkt uit de jaarlijkse Welzijnsmonitor van ABN Amro.

Vooral het hoge percentage van fysiek geweld valt op. Gemiddeld krijgt 5 procent van de werknemers hiermee te maken, maar in de zorg ligt het percentage op 19 procent. Ook ongewenste seksuele aandacht is in de zorgsector hoger dan in andere beroepsgroepen. Bijna een op de zes zorgmedewerkers krijgt hiermee te maken.

Ziekteverzuim
Door de onveiligheid, de hoge werkdruk en zware arbeidsomstandigheden lopen het ziekteverzuim en verloop onder zorgpersoneel hoog op. Daardoor moeten met nog minder personeel steeds meer patiënten verzorgd worden, waardoor de druk op de werkvloer weer verder toeneemt. Dit leidt weer tot meer ziekteverzuim, een hoger verloop en moeilijk te vervullen vacatures, aldus de Welzijnsmonitor.
Volgens sectoranalist David Bolscher is deze vicieuze cirkel alleen te doorbreken door het welzijn van zorgmedewerkers op de eerste plaats te stellen. “We moeten bij wijze van spreken eerst de medewerkers verzorgen en dan pas de patiënt.” De totale welzijnsscore van zorgmedewerkers daalde het afgelopen jaar met 6 procent. De gezondheid liep met 19 procent achteruit. Ruim 12 procent zat in 2021 minimaal twintig dagen ziek thuis, wat deels overigens ook door corona kwam. Eerder leidde corona juist tot meer veiligheid op de werkvloer, omdat het ziekenbezoek sterk werd beperkt. Maar sinds de maatregelen zijn opgeschort is de veiligheid enorm verminderd.

Deel dit artikel via: