20.000 euro voor slachtoffers van werk met gevaarlijke stoffen

Per 1 juli 2022 kunnen slachtoffers van werk met gevaarlijke stoffen een tegemoetkoming krijgen van 20 duizend euro. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een brief van staatssecretaris Bas van ’t Wout van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Het geld komt uit een nieuw, nationaal fonds dat gevuld zal worden door de werkgevers. Die halen het geld uit een verhoging van de werknemerspremie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering met 0,04 procent. Jaarlijks zal 62,5 miljoen euro beschikbaar zijn voor maximaal 2500 slachtoffers. Oud-minister Bruno Bruins van Medische Zorg gaat onder meer een lijst opstellen van ‘stoffengerelateerde beroepsziekten’, die de basis wordt voor de nieuwe uitkering. Ook stelt hij een lijst op van deskundigen die moeten beoordelen of aandoeningen in relatie staan tot uitgeoefende werkzaamheden.

Andere compensatieregelingen
De nieuwe regeling houdt onder andere verband met de chroom-6-affaire. Diverse medewerkers van Defensie en de NS hebben jarenlang onbeschermd met deze kankerverwekkende stof moeten werken. Voor hen zijn inmiddels aparte compensatieregelingen opgesteld. Eerder werden mensen ziek doordat zij met asbest en OPS hebben gewerkt. Ook voor hen bestaan aparte schaderegelingen. Gemiddeld sterven 4.100 mensen per jaar als gevolg van een aan hun werk gerelateerde ziekte. In 3.000 gevallen is er sprake van onvoldoende bescherming bij het werken met gevaarlijke stoffen. Slachtoffers kunnen weliswaar hun werkgever daarvoor aansprakelijk stellen, maar dat vergt jarenlange procedures. Claims kunnen soms 10 jaar in beslag nemen en 15 tot 70 duizend euro kosten.

Deel dit artikel via: