2017 was een goed jaar voor Bosch
Bosch rondde het fiscale jaar 2017 in Nederland af met een totale netto-omzet van 2,13 miljard euro. Dit betekent een groei van zes procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Energy and Building Technology, het voormalige Security Systems, realiseerde een lichte omzetstijging.
“Nederland blijft een belangrijke markt voor Bosch. Connectiviteit maakt ondertussen deel uit van ons dagelijks leven en werk. We transformeren het potentieel van geconnecteerde producten en diensten in een commercieel succesverhaal voor Bosch”, aldus Heiko Carrie, President Robert Bosch France-Benelux. “Op basis van de resultaten van het eerste kwartaal verwachten we ook voor 2018 een positieve omzetontwikkeling.”
Belangrijke werkgever
Bosch in Nederland telde in 2017 bijna 3.800 medewerkers, een stabiel aantal vergeleken met het voorgaande jaar. Het blijft een belangrijke werkgever op de Nederlandse arbeidsmarkt. “We zijn voortdurend op zoek naar technisch geschoolde en -vaardige jonge professionals. Samen met onze huidige medewerkers krijgen zij de kans het lopende transformatieproces van Bosch naar een IoT-bedrijf verder uit te bouwen”, zei Carrie.
Security
De bedrijfssector Energy and Building Technology registreerde een lichte omzetstijging. Bosch Building Technologies is de nieuwe naam voor Bosch Security Systems. De naamswijziging weerspiegelt het brede aanbod aan diensten en producten van deze divisie. In 2017 rondde Bosch Building Technologies opnieuw een aantal mooie projecten af, waaronder de toegangsbeveiliging in de evenementen- en topsporthal MartiniPlaza in Groningen en een conferentiesysteem in het stadhuis van Den Haag. Als systeemintegrator biedt Bosch Energy and Building Solutions in Hoevelaken totaalconcepten voor veiligheid en beveiliging aan voor infrastructuren zoals bedrijvenzones en luchthavens, maar ook voor MKBondernemingen op regionaal niveau.
In 2018 start de divisie met de videobewakingsoplossing in het Rat Verlegh Stadion van voetbalclub NAC Breda.
Continue investering in nieuwe technologieën
Bosch Nederland bereidt zich voor op de toekomst. Innovatieve technologieën, duurzaamheid en connectiviteit staan daarbij centraal. Ook de vijf Bosch Competence Centers in Nederland dragen hiertoe bij. Deze zijn gevestigd in Eindhoven, Boxtel, Deventer, Tilburg en Weert. Daarnaast winnen onderzoekssamenwerkingen met partners uit de academische en zakelijke wereld aan belang. Zo werkt Bosch in het Delta Lab (Deep Learning Technologies Amsterdam) intensief samen met de Universiteit Amsterdam op het vlak van artificiële intelligentie. Tien doctorandi en postdoctorale studenten doen onderzoek bij Delta Lab. Het doel van deze onderzoekssamenwerking is een sterkere uitwisseling tussen fundamenteel en toegepast onderzoek door kennisoverdracht te bevorderen.
Bedrijfssectoren
Bosch realiseerde in 2017 een wereldwijde omzet van 78,1 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor slimme woningen, slimme steden, geconnecteerde mobiliteit en geconnecteerde industrie. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van Bosch Group bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in ongeveer zestig landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. Verdeeld over 125 vestigingen over de hele wereld stelt Bosch 64.500 werknemers te werk in onderzoek en ontwikkeling.