Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Uniview

Crown Security Services

Seagate

Hanwha Vision Europe

Service Centrale Nederland

Eizo

Gold-IP

Multiwacht

2N

Hikvision

ASIS

Ajax Systems

Connect Security

Nenova

VVNL

Centurion

ADI

VAIBS

G4S

Intrasec

SOBA

BHVcertificaat.online

SMC Alarmcentrale

VideoGuard

Lobeco

Milestone

VBN

Secusoft

Paralax

Seris

Alarm Meldnet

HID

Masset

Paraat

Alphatronics

Synguard

HD Security

Securitas

Network Optix

Brivo

OSEC

VEB

Regio Control Veldt

Paxton

Dero Security Products

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

Akuvox

Oribi ID Solutions

Distri Company

Eagle Eye Networks

Bydemes

Genetec

i-Pro

Bosch Security Systems

Aritech

Advancis

Teletek

Unii

ARAS

Kidde Commercial

VGN Group

SmartCell

Add Secure

NIBHV

Sequrix

IDIS

EAL

SmartSD

Top Security

MOBOTIX

Trigion

CDVI

CSL

Optex

245.000 burgerhulpverleners vergroten overlevingskansen

6 december 2021
Redactie
16:57

De Hartstichting maakte maandag in bijzijn van koning Willem-Alexander bekend dat iedere Nederlander bij een hartstilstand nu binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden. Dat is te danken aan een dekkend netwerk van 245.000 burgerhulpverleners. Die zijn vaak eerder bij de patiënt dan een ambulance.

De burgerhulpverleners zijn opgeleid om eerste hulp te verlenen bij een hartstilstand. Via een app krijgen zij instructies voor het ophalen van een AED in de buurt en informatie over de locatie van de patiënt. Gemiddeld zijn zij 2,5 minuut eerder op de locatie dan een ambulance. Hierdoor kan gestart worden met reanimeren voordat door zuurstoftekort hersenschade optreedt. Jaarlijks worden zo duizenden mensenlevens gered.

Fijnmazig reanimatienetwerk
De afgelopen vier jaar groeide het aantal burgerhulpverleners met 50 procent tot 245.000. Ook nam het aantal AED’s flink toe, onder andere door initiatieven van buurtbewoners. Als de 112-centrale nu een melding van een hartstilstand ontvangt, worden direct de burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd. Hiervoor heeft Nederland als eerste land in de wereld een fijnmazig en landelijk reanimatienetwerk van burgerhulpverleners opgezet. Dit netwerk van vrijwilligers is constant in beweging en nieuwe aanmeldingen blijven nodig om zoveel mogelijk levens te kunnen redden. Bijzonder is dat het systeem volledig draait op de enorme inzet van vrijwilligers die helpen om levens te redden in hun buurt.

Grotere overlevingskans
Onderzoek door Amsterdam UMC toont aan dat dankzij burgerhulpverleners de overlevingskans bij een hartstilstand thuis gestegen is van 26 naar 39 procent. Enkele jaren geleden duurde het gemiddeld nog 11,7 minuten voordat na een melding de eerste AED-schok kon worden toegediend. Die tijd is gedaald naar 9,3 minuten. Nog maar 9 procent van de slachtoffers werd in afwachting van de ambulance niet gereanimeerd. Voorheen was dat 22 procent. Bij 16 procent van de patiënten dienden burgerhulpverleners met een AED de eerste schok toe om het hartritme te herstellen. Dit gebeurt overigens pas als beademing en hartmassage niet tot het gewenste resultaat hebben geleid.
In Nederland krijgen jaarlijks 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Bij de meeste mensen is dit thuis. De overlevingskansen zijn daar slechter dan bij een hartstilstand in het openbaar. Toch bleek burgerhulpverlening met een AED ook thuis levensreddend.

Wie ook burgerhulpverlener wil worden kan hier klikken voor meer informatie.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Boon Edam

Distri Company

Suricat

Artitech Kidde Commercial

SequriX

Videoguard

Seagate

Wordt een partner