245.000 burgerhulpverleners vergroten overlevingskansen

De Hartstichting maakte maandag in bijzijn van koning Willem-Alexander bekend dat iedere Nederlander bij een hartstilstand nu binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden. Dat is te danken aan een dekkend netwerk van 245.000 burgerhulpverleners. Die zijn vaak eerder bij de patiënt dan een ambulance.

De burgerhulpverleners zijn opgeleid om eerste hulp te verlenen bij een hartstilstand. Via een app krijgen zij instructies voor het ophalen van een AED in de buurt en informatie over de locatie van de patiënt. Gemiddeld zijn zij 2,5 minuut eerder op de locatie dan een ambulance. Hierdoor kan gestart worden met reanimeren voordat door zuurstoftekort hersenschade optreedt. Jaarlijks worden zo duizenden mensenlevens gered.

Fijnmazig reanimatienetwerk
De afgelopen vier jaar groeide het aantal burgerhulpverleners met 50 procent tot 245.000. Ook nam het aantal AED’s flink toe, onder andere door initiatieven van buurtbewoners. Als de 112-centrale nu een melding van een hartstilstand ontvangt, worden direct de burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd. Hiervoor heeft Nederland als eerste land in de wereld een fijnmazig en landelijk reanimatienetwerk van burgerhulpverleners opgezet. Dit netwerk van vrijwilligers is constant in beweging en nieuwe aanmeldingen blijven nodig om zoveel mogelijk levens te kunnen redden. Bijzonder is dat het systeem volledig draait op de enorme inzet van vrijwilligers die helpen om levens te redden in hun buurt.

Grotere overlevingskans
Onderzoek door Amsterdam UMC toont aan dat dankzij burgerhulpverleners de overlevingskans bij een hartstilstand thuis gestegen is van 26 naar 39 procent. Enkele jaren geleden duurde het gemiddeld nog 11,7 minuten voordat na een melding de eerste AED-schok kon worden toegediend. Die tijd is gedaald naar 9,3 minuten. Nog maar 9 procent van de slachtoffers werd in afwachting van de ambulance niet gereanimeerd. Voorheen was dat 22 procent. Bij 16 procent van de patiënten dienden burgerhulpverleners met een AED de eerste schok toe om het hartritme te herstellen. Dit gebeurt overigens pas als beademing en hartmassage niet tot het gewenste resultaat hebben geleid.
In Nederland krijgen jaarlijks 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Bij de meeste mensen is dit thuis. De overlevingskansen zijn daar slechter dan bij een hartstilstand in het openbaar. Toch bleek burgerhulpverlening met een AED ook thuis levensreddend.

Wie ook burgerhulpverlener wil worden kan hier klikken voor meer informatie.

Deel dit artikel via: