Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Crown Security Services

GFT

Bosch Security Systems

CDVI

Seris

CSL

EAL

HID

PG Security Systems

ARAS

Alarm Meldnet

VVNL

Alphatronics

20face

Add Secure

Brivo

Top Security

Nimo Dog Security

Optex

Secusoft

Centurion

Regio Control Veldt

Paraat

Connect Security

G4S

Sequrix

JMB Groep

IDIS

De Beveiligingsjurist

HD Security

Eizo

Eagle Eye Networks

ADI

ASIS

Explicate

VideoGuard

SmartCell

Akuvox

VBN

Seagate

SMC Alarmcentrale

Avigilon Alta

Bydemes

VAIBS

Gold-IP

SOBA

i-Pro

Dero Security Products

Hikvision

NIBHV

NetworxConnect

ASSA ABLOY

CardAccess

Milestone

Kiwa

Ajax Systems

Nimo Drone Security

Nenova

RoSecure

Hanwha Vision Europe

Trigion

Uniview

DZ Technologies

Lobeco

Paxton

Unii

Advancis

Oribi ID Solutions

Securitas

Service Centrale Nederland

Multiwacht

VEB

Traka ASSA ABLOY

Genetec

2N

Masset Solutions

SmartSD

BHVcertificaat.online

OSEC

2,5 jaar cel geëist voor poging doodslag buschauffeur

6 februari 2021
Redactie
09:49

Vrijdag heeft de officier van justitie een celstraf van dertig maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen een 38-jarige Amsterdammer. Deze zou in oktober een 67-jarige buschauffeur ernstig hebben mishandeld nadat hem was verzocht het verplichte mondkapje te dragen.

Op dinsdagmiddag 6 oktober 2020 sprak de 67-jarige buschauffeur van lijn 21 van het GVB in Amsterdam de 38-jarige passagier aan omdat hij geen mondkapje droeg, terwijl dat al sinds 1 juni 2020 verplicht is in het openbaar vervoer. De passagier zou de buschauffeur vervolgens de keel hebben dichtgeknepen en zo hard hebben geslagen, geschopt en gebeten dat die bewusteloos raakte. Ook zou de verdachte, toen de chauffeur al op de vloer van de bus lag, over zijn hoofd en lichaam hebben gelopen. Na onderzoek kon de politie de verdachte op 13 oktober aanhouden. Sindsdien zit de man vast op verdenking van poging doodslag en poging (zware) mishandeling.

Enorme impact
De buschauffeur liep door de mishandeling een hersenschudding, gekneusde ribben en een gehavend gezicht en gebit op. Hij moest met een ambulance naar het ziekenhuis worden overgebracht voor behandeling. Met de buschauffeur gaat het inmiddels naar omstandigheden goed, maar het incident heeft wel een enorme impact op hem gehad.
Geweld tegen werknemers met een publieke taak – onder wie ook buschauffeurs – is niet acceptabel, benadrukte de officier van justitie. Het is beleid van het openbaar ministerie om in die gevallen een hogere straf te eisen. Door een deskundige is vastgesteld dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Zonder deze vaststelling zou de geëiste straf nog aanmerkelijk hoger zijn geweest. Alles afwegende eiste de officier van justitie vandaag dertig maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner