300.000 euro boete wegens negeren veiligheidsmaatregelen

Chemiebedrijf DBM Blending in Klundert moet wat betreft het Openbaar Ministerie een boete betalen van 300.000 euro wegens het onvoldoende naleven van de veiligheidsregels. Tegen de directeur is een taakstraf van 240 uur en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt het chemiebedrijf en de voormalig directeur, een 79-jarige man, van het jarenlang opzettelijk negeren van een opgelegde eis om werkzaamheden in een fabriekshal te stoppen. In deze hal werd gewerkt met gevaarlijke stoffen. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) legde in 2014 bij het chemiebedrijf het productieproces stil in een productiehal waar explosieve stoffen werden afgevuld en opgeslagen. De aanleiding hiervoor was dat er volgens de inspectie niet gewerkt werd volgens de veiligheidsvoorschriften zoals omschreven in het Explosieveiligheidsdocument. Bedrijven zoals deze die onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen (BRZO) vallen, zijn verplicht om alle maatregelen te nemen die nodig zijn om zware ongevallen te voorkomen en de mogelijke gevolgen daarvan voor mens en milieu zoveel mogelijk te beperken. Het bedrijf en de directie gaven geen gehoor aan de eis van de Inspectie om de explosieveiligheid beter te regelen hoewel het daartoe diverse keren in de gelegenheid werd gesteld.

Bedrijf negeerde eis tot stilleging
De ISZW controleerde het bedrijf in de periode van 2014 tot 2018 regelmatig en ging meerdere keren langs. Maar tijdens deze controles constateerde de inspectie niet dat er in strijd met de stillegging werd gewerkt. Tijdens een controle in 2018 constateerden de inspecteurs wel een aantal verdachte omstandigheden die verder onderzocht werden. Uit dat onderzoek bleek toen dat het bedrijf de bestuurlijke eis al langere tijd negeerde. De stillegging bleek bijna 600 keer genegeerd. Ook kreeg het personeel onvoldoende instructies over het werken met gevaarlijke stoffen. Het bedrijf nam daarnaast onvoldoende veiligheidsmaatregelen tijdens de verwerking van een zeer gevaarlijke giftige stof (acrylonitril).

De forse strafeis
“De voormalig directeur heeft opzettelijk alle regels genegeerd, lak aan de overheid gehad en zichzelf, zijn personeel en het milieu aan langdurig en ernstig gevaar blootgesteld. Dat die gevaren zich niet hebben verwezenlijkt, is puur geluk. Het was een bedrijf met een zeer slechte veiligheidscultuur”, aldus de Officier van Justitie.
Het gaat om een relatief, klein bedrijf waar gedurende meerdere jaren grote aantallen overtredingen zijn begaan. De officier eiste daarom een onvoorwaardelijke geldboete van 300.000 euro voor de rechtspersoon en tegen de directeur een taakstraf van 240 uur en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook is er een voordeelberekening gemaakt waarbij een schatting is gemaakt van de opbrengst van de in strijd met de stillegging verrichte werkzaamheden. Het zou gaan om een bedrag van ruim 550.000 euro.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Deel dit artikel via: