313 euro boete bij overlast in openbaar vervoer

Vervoersbedrijf Arriva is in samenwerking met SODA een pilot gestart om overlastveroorzakers in bussen en treinen een boete van 313 euro te geven, die door SODA geïncasseerd wordt. Reizigers die ongewenst gedrag vertonen worden zo aansprakelijk gesteld voor de eventuele schade die zij veroorzaken.
SODA verhaalt schade namens benadeelden. Dit doet de organisatie onder andere bij winkeldiefstal, tanken zonder betalen, internetoplichting en verzekeringsfraude. SODA ontzorgt de benadeelden en neemt de complete afhandeling uit handen. De ‘debiteuren’ worden respectvol benaderd en begeleid in het betalingsproces. Vanuit de gedachte: ‘Vriendelijk waar het kan, stellig als het moet’, betekent dit dat de gang naar de rechter niet uitgesloten is.
Verminderde sociale veiligheid
Vervoerder Arriva heeft regelmatig te maken met reizigers die overlast veroorzaken en zo voor een verminderde sociale veiligheid zorgen. Hoewel er niet altijd directe schade is, kan dit gedrag er wel toe leiden dat minder mensen voor het openbaar vervoer kiezen en dat het voor de vervoerder lastiger wordt om aan personeel te komen. Wie de komende drie maanden overlast veroorzaakt in treinen in Friesland en Groningen of in bussen in Brabant, Kan rekenen op een boete van 313 euro. Dit lik op stuk-beleid werd eerder ingevoerd door de vervoerders Connexxion en Keolis. De boete van 313 euro komt bovenop de straf die Justitie een dader kan opleggen voor bijvoorbeeld bedreiging, vandalisme of geweldspleging.