32% meer aangiftes van diefstal e-bikes en bakfietsen

Het aantal aangiften van diefstallen van e-bikes steeg in de eerste helft van 2021 met 32 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2020. Dat maakt NieuwsFiets.nu bekend. Het ging om 9.600 e-bikes, terwijl dat er in de eerste helft van 2020 nog 7.260 waren. Het aantal diefstallen van ‘gewone’ fietsen nam juist af met 38 procent.

De cijfers zijn afkomstig van de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.). Het eerste kwartaal verdwenen er 3.836 e-bikes. In het tweede kwartaal steeg dat aantal naar 5.752. Het aantal aangiftes van diefstal van bakfietsen steeg het eerste halfjaar met 21 procent. Gewone fietsen werden minder vaak gestolen. Het aantal daalde van 21.000 naar 13.000. De werkelijke aantallen zullen hoger liggen, omdat alleen naar aangiftes is gekeken. En de aangiftebereidheid is laag, zegt voorzitter Jeroen Snijders Blok van S.A.F.E.. Slechts 14 procent van de slachtoffers stapt naar de politie. En dan nog veelal omdat de verzekeraar dat eist.
De jaarlijkse schade door fietsdiefstallen wordt geschat op 600 miljoen euro. S.A.F.E. pleit voor een betere preventie en registratie van e-bikes. Een goede preventie is het gebruik van minimaal twee sloten en een track&trace-systeem. Dat laatste brengt 80 procent van de gestolen e-bikes terug bij de eigenaar. S.A.F.E. werkt aan een studie over de mogelijkheden met betrekking tot registratie van e-bikes in een centraal systeem.

Deel dit artikel via: