Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Bydemes

EAL

SOBA

Paraat

VVNL

Top Security

De Beveiligingsjurist

Brivo

BHVcertificaat.online

Service Centrale Nederland

Securitas

Oribi ID Solutions

Add Secure

GFT

Gold-IP

Seris

CDVI

VideoGuard

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

Milestone

Unii

Traka ASSA ABLOY

HD Security

ASIS

Nenova

Nimo Drone Security

CardAccess

RoSecure

ARAS

Uniview

Multiwacht

Alarm Meldnet

Seagate

ASSA ABLOY

Paxton

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

CSL

Crown Security Services

Hanwha Vision Europe

Genetec

Lobeco

ADI

PG Security Systems

DZ Technologies

Eizo

SmartCell

Hikvision

Optex

Kiwa

VEB

2N

Eagle Eye Networks

Trigion

20face

Secusoft

JMB Groep

Explicate

Bosch Security Systems

SmartSD

HID

VAIBS

NetworxConnect

Masset Solutions

OSEC

Alphatronics

IDIS

NIBHV

Centurion

Akuvox

VBN

Dero Security Products

Nimo Dog Security

i-Pro

Advancis

G4S

Sequrix

Connect Security

4 jaar geëist voor hulp bij ontsnapping tbs’ers

9 oktober 2022
Redactie
00:36

Een Amsterdammer moet wat betreft het Openbaar Ministerie vier jaar de cel in omdat hij twee levensgevaarlijke patiënten van de Pompekliniek in Nijmegen had helpen ontsnappen. Dat gebeurde op 21 juni. De verdachte had onder andere vervoer geregeld en een slijptol om het hekwerk open te zagen.

“Er zijn door deze verdachte twee levensgevaarlijke tbs’ers aan de verkeerde kant van het hek gekomen”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir. Volgens het OM hielp de verdachte twee mannen, onder wie een man die onder meer is veroordeeld voor doodslag tijdens een roofoverval, ontsnappen uit de Pompekliniek in Nijmegen. Naast de vier jaar cel, moet hij ook nog 300 dagen uitzitten, die in een eerdere strafzaak voorwaardelijk waren opgelegd.

Slijptol
Op 21 juni rond half negen in de avond wisten twee mannen weg te komen uit de forensisch-psychiatrische kliniek. Ze kregen daarbij hulp. Op camerabeelden is te zien hoe een derde persoon een gat weet te slijpen in het hekwerk van de instelling, terwijl het duo richting het hek rent. Ze ontkomen in een witte Volkswagen Golf.
Vijf dagen voor de uitbraak huurde de verdachte onder zijn eigen naam een slijptol, die hij betaalde met een pinpas onder zijn eigen naam. Op de 21ste juni zette de verdachte tussen ongeveer zeven en negen uur in de avond zijn telefoon uit. Vervolgens werd de Amsterdammer kwart over zeven die avond herkend op camerabeelden van een pompstation in Afferden, op ongeveer twintig minuten rijden van de Pompekliniek. Hij arriveerde er tegelijk met de witte Volkswagen Golf, eenzelfde type auto waarvan gebruik werd gemaakt tijdens de ontsnapping.

Klopjacht
Hoewel er auto- en kentekenwissels plaatsvonden, bleek volgens het OM uit onderzoek naar onder meer het navigatiesysteem en ANPR-gegevens dat het de verdachte was die de ontsnapping mogelijk maakte. Er volgde een klopjacht met onder andere de inzet van FASTNL, het politieteam dat is gespecialiseerd in het lokaliseren van voortvluchtigen en ontsnapte criminelen. Negen dagen later werd de Amsterdammer aangehouden in een auto met daarin ook een van de twee voortvluchtige tbs’ers.
De twee blijken vrienden te zijn. De verdachte stond op de bezoekerslijst van de kliniek. De tbs’er verklaarde na de aanhouding over de verdachte dat ze ‘altijd voor elkaar klaar staan’. Zo stond er geen beloning tegenover het helpen ontsnappen.
Het Openbaar Ministerie: “De twee tbs’ers kwamen door verdachte in de gelegenheid om zich vrij in onze maatschappij te bewegen. Een maatschappij die tegen deze personen moest worden beschermd, want ze vormen een direct gevaar voor de samenleving. Eén van de twee is tot op heden voortvluchtig.” Het OM rekent de verdachte dit gebrek aan respect voor de rechtsorde en samenleving zwaar aan.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Wordt een partner