Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seris

Brivo

Nenova

VEB

Kiwa

Bydemes

ASSA ABLOY

Lobeco

CSL

OSEC

HID

Top Security

VBN

2N

Centurion

Paraat

ARAS

CDVI

NetworxConnect

Connect Security

Unii

Alphatronics

20face

Sequrix

Oribi ID Solutions

NIBHV

EAL

Seagate

Traka ASSA ABLOY

Network Optix

Uniview

PG Security Systems

Trigion

i-Pro

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

Optex

SMC Alarmcentrale

DZ Technologies

Milestone

ASIS

Alarm Meldnet

SmartCell

Gold-IP

Masset Solutions

BHVcertificaat.online

Eagle Eye Networks

G4S

CardAccess

Eizo

VVNL

Hikvision

Advancis

Secusoft

VideoGuard

Crown Security Services

IDIS

HD Security

ADI

Genetec

Dero Security Products

Aritech

Paxton

SOBA

VAIBS

Regio Control Veldt

Multiwacht

Add Secure

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

Avigilon Alta

Securitas

Akuvox

SmartSD

Explicate

4 maanden gevangenisstraf voor ondergronds bankieren

1 maart 2022
Redactie
09:33

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een 34-jarige man uit Rotterdam het bankieren zonder vergunning. De verdachte verrichtte een aantal transacties waarbij 170.000 euro in het buitenland en in Nederland werd verplaatst. Maandag eiste het OM hiervoor 4 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Het OM ontving in 2018 informatie over de verdachte via een ander lopend onderzoek. De man zou einde van dat jaar een afspraak hebben om geld over te dragen in een portiek in zijn woonplaats. Uiteindelijk is deze afspraak niet doorgegaan maar het OM ging wel door met het onderzoek naar de verdachte. De Rotterdammer had in diezelfde periode diverse keren contact met mensen die betrokken waren bij witwassen en bij andere criminele activiteiten. Uit onderzoek bleek dat hij in de periode van 18 januari 2019 tot en met 7 maart 2019 drie keer een transactie uitvoerde. Waarbij de verdachte geld in het buitenland (van Spanje naar Marokko) en in Nederland liet verplaatsen. Dit terwijl de man niet over een vergunning beschikte om bancaire handelingen te verrichten. Het ging in totaal om een bedrag van 169.280 euro.

Werkwijze van de verdachte
De man deed zich voor als ‘broker’; een tussenpersoon die handelt in geld en bemiddelt in geldtransfers. Hiervoor kreeg hij provisie. Hij gebruikte meerdere telefoonnummers en stuurde vertegenwoordigers in verschillende landen aan. Ook wordt vermoed dat hij zelf zorg droeg voor het verplaatsen van contante geldbedragen. Om de geldtransfer uit te voeren, werd gebruik gemaakt van codes en tokens om de betaling te kunnen laten plaatsvinden. De tokens worden gebruikt ter identificatie van de ontvanger.

Omzeilen van financieel toezicht
De officier van justitie: “De verdachte heeft zich met het aanbieden van zijn betaaldiensten onttrokken aan de regels van het financiële toezichtrecht, aangezien hij niet over een vergunning beschikte. Die regels vervullen een zeer belangrijke rol in het waarborgen van de stabiliteit van ons financiële stelsel, zorgen ervoor dat financiële markten efficiënt werken en beschermen consumenten. Verdachte stelt derden in staat om het financiële toezicht te omzeilen, met alle risico’s van dien. Eén van die risico’s is dat verdachte, al dan niet bewust, derden de mogelijkheid biedt om gelden met een criminele herkomst, wit te wassen. Verdachte verricht geen klantenonderzoek voordat hij zijn betaaldiensten verleent en plaatst zichzelf en zijn klanten buiten het zicht van het financiële toezicht. Bankieren zonder vergunning heeft dan ook een ondermijnend effect op de rechtsstaat en dat mag niet licht worden opgevat.” Een gevangenisstraf van 4 maanden voor de 34-jarige man vindt de officier van justitie dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet op 24 maart uitspraak.

Over ondergronds bankieren
Bij ondergronds bankieren worden op een illegale wijze, bancaire diensten verleend. De belangrijkste vorm van financiële dienstverlening door ondergrondse bankiers, is het overboeken van geld naar begunstigden in het buitenland. Het (ondergronds) kunnen verplaatsen van misdaadgeld is van zeer groot belang voor het laten draaien van de georganiseerde misdaad.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

SequriX

Aritech

Wordt een partner