Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

MPL

i-Pro

HD Security

Crown Security Services

Masset

Secusoft

Connect Security

Gold-IP

ASIS

Synguard

Genetec

SOBA

NIBHV

IDIS

MOBOTIX

Distri Company

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

CSL

Sequrix

Kidde Commercial

SmartSD

Eagle Eye Networks

EAL

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

Trigion

2N

Nenova

VEB

VAIBS

Intrasec

G4S

Lobeco

Milestone

Alarm Meldnet

Seagate

VVNL

BHVcertificaat.online

VideoGuard

OSEC

Advancis

Add Secure

ADI

Hikvision

ASSA ABLOY

Paralax

Bosch Security Systems

Paraat

Eizo

Service Centrale Nederland

Multiwacht

Network Optix

HID

Uniview

Regio Control Veldt

Akuvox

CDVI

Optex

Bydemes

Securitas

LUGN

Ajax Systems

Unii

Aritech

Alphatronics

Top Security

Centurion

ARAS

VBN

VGN Group

Brivo

Paxton

VisionPlatform.ai

Teletek

Seris

SMC Alarmcentrale

SmartCell

40 procent meer vals geld onderschept

25 maart 2025
Redactie
06:15

Steeds vaker duikt vals geld op in Nederland en de rest van Europa, schrijft De Telegraaf. In 2024 werd een opvallende stijging van vervalste bankbiljetten waargenomen, met name bij coupures van 20 en 50 euro. Volgens de Europese Centrale Bank werden in heel Europa 554.000 valse biljetten onderschept, waarvan 24.100 in Nederland. Dit betekent een stijging van 40 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Bij het betalen met contant geld controleren kassamedewerkers regelmatig de echtheid van bankbiljetten. Dit gebeurt met een controlemachine of door met een vinger over het biljet te gaan. De meeste vervalsingen zijn eenvoudig te herkennen, omdat de echtheidskenmerken ontbreken of slechts amateuristisch zijn nagemaakt. Sommige namaakbiljetten zijn zelfs maar aan één kant bedrukt of lijken op speelgeld. Toch zijn er ook professionele vervalsingen in omloop, waardoor het belangrijk is om altijd alert te blijven.

‘Voel-zie-kantel’-principe
Om te controleren of een biljet echt is, kan het eenvoudige ‘voel-zie-kantel’-principe worden toegepast. Bij het voelen van een echt bankbiljet valt op dat het papier stevig en iets ruw aanvoelt. Dit komt doordat eurobiljetten voor 90 procent uit katoen bestaan, waardoor ze sterker en duurzamer zijn dan normaal papier. Vervolgens is het belangrijk om het biljet tegen het licht te houden. In het onbedrukte gedeelte moet een watermerk zichtbaar zijn met het portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie. Daarnaast is er een veiligheidsdraad te zien als een donkere lijn, waarin het woord ‘EURO’ en de waarde van het biljet verwerkt zijn.

Strafbaar
Kantelen van het biljet onthult nog meer echtheidskenmerken. Op de zilveren streep aan de rechterkant verschijnt een hologram met het portret van Europa, het eurosymbool en het waardecijfer. Bij biljetten van 100 en 200 euro is bovendien een satelliethologram zichtbaar, waarbij kleine eurosymbolen rond de coupure bewegen. Oudere biljetten laten bij het kantelen het waardecijfer en een venster of hekje zien.
Wie twijfelt over de echtheid van een bankbiljet kan het laten controleren bij een bank. Het is strafbaar om met vals geld te betalen, ook als dit onbewust gebeurt. Daarom is het belangrijk om contant geld goed te controleren en alert te blijven op mogelijke vervalsingen.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

SequriX

Seagate

Suricat

Distri Company

Videoguard

Boon Edam

Artitech Kidde Commercial

Wordt een partner