4,5 jaar celstraf voor 22-jarige Groningse cybercrimineel

Wegens grootschalige digitale fraude is een 22-jarige man uit Groningen veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf. Hij pleegde niet alleen zelf cybercrime, maar hielp ook anderen bij het opzetten van criminele websites, waarmee die zonder IT-kennis digitaal konden frauderen.

Volgens de officier van justitie was de omvang van de oplichtingspraktijken ‘duizelingwekkend’. Zo werden op één laptop van de verdachte maar liefst 1,1 miljoen gehackte accounts aangetroffen. “Als 0,1 procent van de slachtoffers aangifte had gedaan en het proces had willen bijwonen, hadden we ruimte moeten bieden aan 1.100 personen.” Alleen al met een ‘sms-bom’ wist de verdachte 60.000 personen te bereiken met een poging hen op te lichten. Ook lukte het hem om met valse accounts op Marktplaats toegang te krijgen tot bankrekeningen van slachtoffers. Anderen raakten hun geld kwijt via sms’jes die zogenaamd door de Belastingdienst of koeriersbedrijven waren verzonden.

Ondermijning
Wat de Groninger verdiend heeft met zijn praktijken is niet duidelijk geworden. Zeker was wel dat hij er een luxe leventje van kon leiden. Hij werkte voornamelijk vanuit dure hotelkamers. “Als deze verdachte niet was aangehouden was hij nooit gestopt”, zei de officier. Dat was een reden om een hoge straf te eisen. Wat ook meespeelde was dat de man met zijn praktijken het vertrouwen van de samenleving in elektronisch betalingsverkeer heeft ondermijnd. Ook is er het risico dat consumenten straks e-mails en sms’jes van bonafide bedrijven niet langer vertrouwen. Digitale fraude kost consumenten, maar ook banken en creditcardmaatschappijen tientallen miljoenen euro’s per jaar.

Deel dit artikel via: