50 procent meer wapengebruik onder Amsterdamse jongeren

De afgelopen twee jaar zijn in de regio Amsterdam vijftig procent meer minderjarige tieners betrokken geraakt bij wapenincidenten of gepakt voor wapenbezit. Dat schrijft De Telegraaf op basis van cijfers van de politie. In 2017 waren er nog 209 verdachte jongeren. Vorig jaar waren het er 320.

Korpschef Frank Paauw, die eerder al meerdere keren zijn grote zorgen had geuit over het wapengebruik onder jongeren, zegt dat de analyse precies laat zien waarvoor hij waarschuwde. Hij wijdt het fenomeen aan de veranderende straat- en jeugdcultuur en vindt dat de overheid en de maatschappij moeten ingrijpen, omdat het probleem niet door de politie alleen opgelost kan worden. Vooral de zogenoemde drill music zou tot escalatie leiden. Dat is een soort rap-muziek waarin jongeren met gewelddadige teksten doen voorkomen alsof het normaal is om elkaar met wapens te lijf te gaan.
Het probleem speelt overigens niet alleen in de hoofdstad. Ook in Rotterdam nam het aantal steekincidenten vorig jaar toe van 74 naar 93. In 2018 ging het 19 keer om jongeren. In 2019 was dat 36 keer het geval. Bijna een verdubbeling dus.

Deel dit artikel via: