Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

JMB Groep

NIBHV

Advancis

Add Secure

Lobeco

Ajax Systems

2N

Crown Security Services

ASSA ABLOY

Paraat

20face

Top Security

VideoGuard

ADI

EAL

CDVI

Eizo

SOBA

VBN

ARAS

Brivo

NetworxConnect

Masset Solutions

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

Service Centrale Nederland

De Beveiligingsjurist

IDIS

Uniview

BHVcertificaat.online

SMC Alarmcentrale

GFT

Akuvox

Alarm Meldnet

Centurion

VEB

RoSecure

CSL

Connect Security

SmartCell

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

Seagate

HID

Nenova

G4S

Eagle Eye Networks

Nimo Dog Security

SmartSD

OSEC

DZ Technologies

Sequrix

Optex

Secusoft

Network Optix

Unii

Multiwacht

VVNL

Dero Security Products

Securitas

Paxton

ASIS

CardAccess

Nimo Drone Security

Trigion

Bydemes

Explicate

HD Security

VAIBS

Avigilon Alta

Gold-IP

Regio Control Veldt

Seris

Alphatronics

Milestone

Kiwa

Genetec

Hikvision

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

60% Nederlanders herkent gekloonde stem niet

19 juni 2024
Redactie
11:14

Volgens een nieuw onderzoek kan 60% van de Nederlanders een door ‘voice cloning’ gegenereerde stem van een bekende niet onderscheiden van een echte stem. Slechts 4% kan met zekerheid een gekloond stemfragment correct herkennen. Bovendien denkt 83% van de Nederlanders dat stemkloon-technologieën in de toekomst gebruikt zullen worden om mensen te misleiden.

De meeste Nederlanders ontvangen al misleidende tekstberichten en e-mails van online criminelen die zich voordoen als bekenden of betrouwbare organisaties. Met de opkomst van AI-gegenereerde stemmen, oftewel ‘voice cloning’, kunnen criminelen nu ook geloofwaardig klinken als een bekende. De technologie is inmiddels zo geavanceerd dat veel mensen geen verschil meer horen tussen echte en gekloonde stemmen, blijkt uit het onderzoek van de Rijksoverheid, waaraan radiopresentator Ruud de Wild meewerkte. Meer dan de helft van de Nederlanders kan een gekloonde stem van een bekende niet onderscheiden van de echte. Dit is zorgwekkend, aangezien online criminelen in het buitenland deze techniek al gebruiken om mensen te misleiden. Met de campagne ‘Laat je niet interneppen’ roept de Rijksoverheid iedereen op om alert te zijn voor online misleiding en altijd de afzender van (spraak)berichten en gesprekken goed te controleren, zelfs als het lijkt te gaan om een bekende in nood.

Ingrijpende Manier van Online Misleiding
Met gemakkelijk toegankelijke en betaalbare online AI-programma’s kunnen stemmen van willekeurige personen eenvoudig worden nagebootst. In Engelstalige landen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië maken online criminelen al misbruik van voice cloning-technologie door zich voor te doen als een bekende. Omdat stemkloon-programma’s inmiddels Nederlandse stemmen zeer realistisch kunnen nabootsen, verwacht de Rijksoverheid dat deze ingrijpende vorm van online misleiding binnenkort ook in Nederland zal opduiken.

Ruud de Wild
Uit het onderzoek bleek dat slechts 4% van de respondenten met zekerheid een gekloond stemfragment van Ruud de Wild als nep herkende. Zelfs wanneer respondenten wisten dat ze naar gekloonde stemfragmenten luisterden, kon slechts de helft onderscheid maken tussen het origineel en de gekloonde kopie. Ruim 83% van de Nederlanders geeft dan ook toe moeite te hebben om een echte stem van een gekloonde te onderscheiden. Een even groot deel van de Nederlanders denkt dat stemkloon-technologieën in de toekomst zullen worden gebruikt om anderen na te doen en zo mensen te bedriegen. “Dat mijn stem, die ik professioneel gebruik, gekopieerd kan worden, is al schokkend. Maar het wordt nog enger als zoiets bijvoorbeeld gebeurt met de stem van een vriend of familielid,” zegt Ruud de Wild.

Maatregelen
Online criminelen maken handig gebruik van menselijke eigenschappen. Vooral onder stress of in ongewone situaties zijn mensen minder goed in staat om trucs van online criminelen te doorzien. Als een spraakbericht of (online) gesprek gepaard gaat met veel emotie, tijdsdruk, iets ernstigs of iets dat te mooi lijkt om waar te zijn, is het belangrijk om op je hoede te zijn.
Manon den Dunnen, Strategisch Specialist Digitaal bij de Politie, adviseert: “Een makkelijke vuistregel is, zodra je een onomkeerbare beslissing moet nemen zoals het overmaken van geld of het delen van vertrouwelijke informatie, dat je dan een stapje terug doet en de informatie op andere wijze probeert te verifiëren. Ook als je die persoon goed kent. Dat voelt misschien onbeleefd of onprettig, maar mensen zullen dit steeds normaler gaan vinden.”

Extra check
De Rijksoverheid adviseert mensen om bij twijfel aan de echtheid van de afzender van een spraakbericht of gesprek altijd een extra check te doen:

  1. Verbreek het contact en neem zelf direct contact op met de persoon die u benadert, maar dan op een nummer dat u zelf kent of uit uw lijst met contactpersonen.
  2. Hebt u geen direct nummer? Probeer het dan via een vriend, collega of familielid die het nummer wel heeft. Kies in ieder geval nooit voor de terugbelknop waarmee u automatisch het nummer belt waarmee de mogelijke crimineel contact opnam.
  3. Vraag iets dat alleen uw bekende zelf kan weten. Dit moet een unieke beleving zijn die u met die persoon hebt gedeeld en geen algemene weetjes.
  4. Tot slot: er is niks mis met ophangen. Criminelen maken gebruik van uw behoefte beleefd te blijven.
Laat u niet interneppen
De meerjarige campagne van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties roept mensen op de afzender van online berichten en gesprekken goed te controleren. Bij twijfel is het advies: druk, klik of swipe weg. Op laatjenietinterneppen.nl kunnen mensen meer informatie vinden over hoe ze online misleiding kunnen herkennen en wat ze ertegen kunnen doen.
Over het Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd van 6 t/m 12 mei 2024 door Verian (voorheen Kantar Public) in opdracht van de Rijksoverheid. Radiopresentator Ruud de Wild sprak voor het onderzoek een aantal geluidsfragmenten in, die met zijn toestemming zijn gekloond. Respondenten kregen drie gekloonde geluidsfragmenten te horen en daarna twee versies van een fragment met identieke inhoud: één uitgesproken door de echte Ruud de Wild en één door zijn met AI gekloonde stem. Aan de representatieve steekproef deden 1.046 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee.
Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Wordt een partner