7 jaar geëist tegen inbreker die gaatjes in kozijnen boort
Een 39-jarige verdachte, die in de wijken waar hij mogelijk toesloeg, bekend staat als de ‘gaatjesboorder’, wordt verdacht van een reeks inbraken en pogingen daartoe. Als het aan het OM ligt gaat hij 7 jaar de cel in. De Albanees bleek, onder een andere naam, in België al 4 keer eerder te zijn veroordeeld voor vergelijkbare diefstallen.
De verdachte boorde met een handboor gaatjes in houten kozijnen, voornamelijk in jaren ’30 woningen in Arnhem Noord. Hij probeerde vervolgens met een ijzerdraadje ramen of deuren te ontgrendelen. Bij 113 huizen in Arnhem Noord en Velp troffen de bewoners gaatjes aan. In meer dan de helft van de gevallen slaagde de inbraakpoging niet. Daar waar het wel lukte om binnen te komen, nam de inbreker geld en kostbare sieraden weg. In veel gevallen werkte de inbreker netjes: doorzochte kasten en lades werden gesloten en spullen werden teruggelegd. Hierdoor werden de inbraken soms minder snel ontdekt.
Bewijs
“De vraag of deze verdachte verantwoordelijk kan worden gehouden voor alle 113 inbraken of pogingen daartoe, kan op grond van het onderzoek niet worden beantwoord”, stelt de officier van justitie. “Het OM houdt verdachte wel uitdrukkelijk verantwoordelijk voor 15 inbraken (of pogingen daartoe) waarbij kan worden bewezen dat hij het was. Bij het doorzoeken van de woning van de verdachte werden meerdere sieraden en horloges aangetroffen. Ook lag er een jas met in de zak een handboor en ijzerdraad.” De verdachte ontkende in de rechtszaal dat hij de inbraken heeft gepleegd. “Opvallend genoeg kwam vanaf het moment dat de verdachte was aangehouden, geen enkele aangifte van de gaatjesboormethode meer binnen”, aldus de officier.
Veel onrust
De ‘gaatjesboorder’ zorgde in de wijken waar hij toesloeg voor veel onrust. De politie ging extra surveilleren maar kon de inbreker niet op heterdaad betrappen. De politie vroeg wijkbewoners extra alert te zijn en hun camerabeelden in de gaten te houden. Wijkbewoners gaven hier massaal gehoor aan. De buurtpreventie-apps van de verschillende buurten werden steeds actiever. “De buurtpreventie-app heeft zijn waarde absoluut bewezen”, betoogde de officier van justitie. Uiteindelijk kon de ‘gaatjesboorder’ worden ingerekend door het optreden van een dappere buurtbewoner die de man volgde en foto’s van hem maakte. De verdachte werd onder andere herkend aan de hand van een fiets die vaker in de wijk gesignaleerd werd. Om deze wijze van inbreken tegen te gaan, verdient het aanbeveling om op bereikbare etages raamboompjes met een slot te gebruiken.