Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VVNL

HD Security

OSEC

Seagate

Genetec

Lobeco

IDIS

Milestone

Regio Control Veldt

SmartCell

Explicate

JMB Groep

SMC Alarmcentrale

Avigilon Alta

Advancis

Secusoft

i-Pro

G4S

Top Security

Ajax Systems

Centurion

NetworxConnect

ADI

NIBHV

ASIS

Crown Security Services

Kiwa

VideoGuard

Gold-IP

EAL

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

Trigion

Akuvox

Hikvision

VAIBS

Bydemes

Optex

Bosch Security Systems

Uniview

Unii

VBN

ARAS

Nimo Drone Security

Seris

20face

CDVI

Paraat

HID

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

Alarm Meldnet

Alphatronics

RoSecure

Paxton

Eizo

CSL

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

Service Centrale Nederland

VEB

Nenova

Brivo

SOBA

CardAccess

DZ Technologies

2N

Nimo Dog Security

Connect Security

GFT

Sequrix

Multiwacht

Securitas

Oribi ID Solutions

PG Security Systems

SmartSD

Add Secure

Masset Solutions

7 jaar geëist voor afperser fruitbedrijf

31 maart 2021
Redactie
13:24

Het Openbaar Ministerie eist een forse gevangenisstraf voor betrokkenheid bij plaatsing van een handgranaat in Kerkdriel. Het explosief was bedoeld voor de zoon van een directeur van een fruitbedrijf, dat de vondst van een partij cocaïne bij de politie had gemeld.

In de vroege ochtend van 13 januari 2020 vindt een krantenbezorger een handgranaat voor de toegangsdeur van een appartementencomplex aan de Gasthuisstraat in Kerkdriel. Uit onderzoek van het NFI blijkt dat de handgranaat op scherp stond. Een 21-jarige man uit IJsselstein hoorde vandaag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van 7 jaar tegen zich eisen. Het OM acht bewezen dat hij betrokken is geweest bij het plaatsen van de granaat.

Nachtmerrie
Het plaatsen van de handgranaat in de nacht van 12 op 13 januari staat niet op zichzelf. In het appartementencomplex woonde een zoon van de directie van een fruitbedrijf uit Hedel. Het fruitbedrijf, waar in mei 2019 een partij drugs werd ontdekt, is sindsdien beland in een nachtmerrie. Eerst was er sprake van afpersing en bedreigingen aan het adres van de directie en in de richting van medewerkers. “Mensen waren angstig voor wat komen zou”, aldus de officier van justitie op zitting. Met het plaatsen van de handgranaat werd volgens de officier een nieuw hoofdstuk ingeleid van deze nachtmerrie. “Er lag een scherpe handgranaat voor de deur met de pin eruit en die granaat had moeten ontploffen. Met gevaar voor dodelijk letsel voor personen binnen een straal van enkele tientallen meters.” Kort voor het gooien van de granaat, is bij de betreffende woning aangebeld, kennelijk om iemand naar de deur te lokken. Ook werd het huisnummer van het beoogde slachtoffer op de gevel geschreven.

Condoleancekaart
Ook nadat de granaat om onbekende reden niet is ontploft, heeft de granaatgooier zich niet bekommerd om de verdere gevolgen. “Het risico dat de granaat onwetende en onschuldige voorbijgangers zou treffen, is voor lief genomen. Dat maakt dat sprake is van volstrekt gewetenloos gedrag”, aldus de officier. Alsof de boodschap met de granaat nog niet duidelijk genoeg was, is een condoleancekaart met waarschuwing in de brievenbus gestopt. ‘De volgende kaart is voor je familie’. Op de telefoon van verdachte is een foto van een soortgelijke condoleancekaart aangetroffen, die diezelfde dag met dit toestel is gemaakt.

Bewakingscamera’s
De verdachte heeft tot nu toe gezwegen. Het OM komt op basis van reisbewegingen, beelden van bewakingscamera’s en verklaringen tot de conclusie dat hij niet alleen op 12 januari, maar ook tijdens een voorverkenning op 8 januari, in Kerkdriel is geweest. Beide keren is hier een auto gesignaleerd van het type waarover ook de zus van verdachte beschikte. Het OM acht voldoende aannemelijk dat de verdachte in deze auto, samen met anderen, in Kerkdriel is geweest. Ook op 20 januari is de auto hier gesignaleerd, onduidelijk is wat het doel van deze reis was.

Onherkenbaar
De persoon die op de bewakingsbeelden te zien is bij het plaatsen van de handgranaat, is onherkenbaar. Dit is volgens het OM geen beletsel om de verdachte als medepleger te beschouwen. Hiervoor is het namelijk niet noodzakelijk dat de verdachte alle ten laste gelegde strafbare feiten zelf heeft uitgevoerd. De 21-jarige man heeft naar het oordeel van het OM een ‘bijdrage van voldoende gewicht’ geleverd bij het gooien van de granaat en het posten van de condoleancekaart.
Het OM acht tevens bewezen dat de man is betrokken bij een dreigende sms die op 11 februari naar de directie van het fruitbedrijf is gestuurd. Dit is ten laste gelegd als een poging afpersing.
Het OM beschouwt deze verdachte niet als het grote brein achter de forse dreiging tegen het fruitbedrijf en haar medewerkers. Wel laat het dossier zien dat hij een uitvoerder is en als medepleger kan worden aangemerkt.

Paniek en angst
“Mede door toedoen van verdachte is de al bestaande paniek en angst aangewakkerd. Zijn handelen heeft niet alleen in Kerkdriel, maar ook daarbuiten grote onrust, gevoelens van onveiligheid en grote alertheid teweeggebracht. Het misdadig handelen van verdachte heeft een grote impact op honderden mensen die te maken hebben met het bedrijf. Onschuldige mensen, die geen van allen hebben gekozen voor deze nachtmerrie, zijn op deze manier zwaar onder druk gezet en ongewild meegezogen in maffiose praktijken. Het gaat om pure terreur, waarbij angst is en wordt gezaaid onder een grote groep mensen”, aldus de officier in zijn requisitoir.
Hoewel de verdachte een nagenoeg blanco strafblad heeft en ondanks zijn jonge leeftijd, vindt het OM een langdurige gevangenisstraf van 7 jaar passend.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner