75 organisaties samen tegen criminaliteit in Brabantse natuur

Sinds 2009 werken 75 organisaties in Noord-Brabant samen in de strijd tegen criminaliteit en overtredingen in buitengebieden, zoals het lozen van drugsafval in de natuur, stropen en motorcrossen. Zes boa’s zijn aangesteld om de samenwerking te coördineren. Dat gebeurt binnen het programma ‘Samen sterk in Brabant’.

De provincie Noord-Brabant heeft zo’n 4000 km2 aan buitengebied. Voor één organisatie is het ondoenlijk om dat in zijn geheel te bewaken. De provincie heeft echter ook 2,5 miljoen inwoners, waarvan een redelijk percentage werkzaam is voor organisaties die zich onder andere met toezicht en openbare orde bezighouden. 75 van deze organisaties helpen bij het bestrijden van criminaliteit in het buitengebied en dat wordt gecoördineerd door ‘Samen Sterk in Brabant’ (SSiB). Deze organisatie beschikt hiervoor over zes boa’s, die het onderhouden van contacten met de partners als belangrijkste taak hebben. “Ook de steden werken mee”, vertelt accountmanager Maarten Peters van SSiB. “Belangrijk, bijvoorbeeld omdat veel van het gedumpte afval in steden wordt geproduceerd.”

Regie
Het meerjarige SSiB-programma duurt voorlopig 4 jaar en wordt gedurende die periode gefinancierd door de 75 partners. Doel is het met elkaar in contact brengen van de vele partners in het buitengebied en de samenwerking tussen hen te coördineren en te versterken. Criminaliteit in het buitengebied werd al eerder aangepakt, maar niet effectief omdat er volgens Peters langs elkaar heen werd gewerkt. “Er was dus regie nodig. Daarmee werd in 2009 gestart en nu zijn we zover dat we de SSiB-boa’s in één organisatie hebben ondergebracht.” De SSiB is een kleine organisatie voor zo’n omvangrijke taak, maar wel een organisatie met een gigantisch netwerk. “Zo’n netwerk is essentieel”, benadrukt de accountmanager. “Anders bereik je met een grote organisatie ook nog niets. De provincie en de gemeenten doen mee, maar ook terreinbeheerders, zoals Natuurmonumenten. Het is wel een uitdaging om ze bij elkaar te krijgen en aan boord te houden.” Minstens zo moeilijk vindt Peters het om daarvoor de juiste mensen te vinden. Boa’s die én breed inzetbaar zijn én communicatief over uitstekende vaardigheden beschikken.

Maarten Peters presenteert het SSiB-programma tijdens de Dag van de Boa, die 4 juni plaatsvindt in de Reehorst in Ede. Inschrijven is mogelijk via deze link.

Deel dit artikel via: