82 miljoen euro om jongeren uit drugscriminaliteit te houden

Het kabinet gaat jaarlijks 82 miljoen euro besteden aan initiatieven die het rekruteren van kinderen door drugscriminelen moeten tegengaan. Het begint volgens minister Yeşilgöz voor die jongeren vaak met kleine klusjes, zoals het afgeven van een pakketje, en eindigt met betrokkenheid bij liquidaties.
Het geld gaat op de eerste plaats naar de vijftien gemeenten waar deze problemen het grootst zijn, te weten Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Lelystad, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad. Deze gemeenten moeten zelf met specifieke plannen komen voor hun meest problematische wijken, waarna ze bij het ministerie van J&V een financiële bijdrage kunnen vragen. Yeşilgöz zegt dat later dit jaar ook andere gemeenten in aanmerking komen.
Intimiderende druk
De minister is voorstander van een mix aan maatregelen. De jongeren moet op de eerste plaats een goede toekomst in het vooruitzicht worden gesteld, die zij vervolgens niet met criminele activiteiten op het spel willen zetten. Mocht dat niet werken, dan moeten zij en hun ouders streng worden aangesproken als het mis dreigt te gaan. Volgens Yeşilgöz kan alleen door een intensieve persoonsgerichte aanpak de intimiderende druk van drugshandelaren op kinderen, scholieren en jongvolwassenen worden gestopt. Het kabinet besteedt jaarlijks 434 miljoen euro aan bestrijding van (georganiseerde) drugscriminaliteit. Dat bedrag wordt opgevoerd tot 534 miljoen euro in 2025.