Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ARAS

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

Kiwa

Hanwha Vision Europe

OSEC

Ajax Systems

CDVI

BHVcertificaat.online

NIBHV

Advancis

ADI

IDIS

Connect Security

VBN

VAIBS

Eizo

SMC Alarmcentrale

Secusoft

Top Security

VVNL

Trigion

NetworxConnect

VEB

Uniview

Paxton

Centurion

HID

Network Optix

Milestone

CSL

Regio Control Veldt

Dero Security Products

Brivo

HD Security

PG Security Systems

Genetec

Hikvision

Service Centrale Nederland

Gold-IP

i-Pro

Distri Company

SmartSD

Add Secure

Crown Security Services

Unii

Lobeco

SmartCell

Akuvox

Bosch Security Systems

Sequrix

Optex

VideoGuard

Securitas

MOBOTIX

Alphatronics

Seris

Masset

Intrasec

Alarm Meldnet

ASSA ABLOY

ASIS

SOBA

Nenova

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

G4S

Seagate

Bydemes

Kidde Commercial

EAL

2N

Paraat

Multiwacht

Aritech

84% voelt zich verantwoordelijk voor aanpak seksuele intimidatie

13 december 2024
Redactie
11:14

Bijna de helft van de Nederlanders beschouwt seksueel grensoverschrijdend gedrag als een groot probleem. Uit onderzoek van Ipsos I&O blijkt dat 84 procent vindt dat iedereen een verantwoordelijkheid heeft in de aanpak ervan. Maar hoe pak je dat aan in het dagelijks leven? Een nieuwe publiekscampagne van de Rijksoverheid roept op tot reflectie: “Wat vind jij? Tot waar is het leuk voor allebei?”

Uit cijfers van Rutgers (2023) blijkt dat 6 op de 10 vrouwen en 2 op de 10 mannen ooit met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken hebben gehad. Dit varieert van ongewenste opmerkingen en aanrakingen tot seks tegen de wil. Volgens CBS- en WODC-gegevens hebben in 2024 ruim 1,7 miljoen Nederlanders van 16 jaar of ouder dit meegemaakt. Het gedrag komt voor op plekken als school, werk, online, en in het uitgaansleven, en de gevolgen zijn ingrijpend.

Bewustwording en verandering
Staatssecretaris Mariëlle Paul benadrukt het belang van bewustwording: “Sissen op straat, ongevraagde aanrakingen in de kroeg, of ongepaste opmerkingen in de sportschool – het is onacceptabel. Deze campagne stimuleert gesprekken en helpt ons gezamenlijk actie te ondernemen.”
Regeringscommissaris Mariëtte Hamer wijst op diepgewortelde patronen: “Veel gedrag wordt als normaal gezien, terwijl het dat niet is. Het raakt mensen in hun kern. Door bewuster om te gaan met grenzen kunnen we levens veranderen.”

Een kwestie van balans
Hoewel 85% van de Nederlanders anders naar seksueel grensoverschrijdend gedrag is gaan kijken, roept de discussie soms onzekerheid op. Bijna de helft vindt dat gedrag soms te snel als grensoverschrijdend wordt bestempeld, wat kan leiden tot voorzichtigheid in omgang. Toch is de boodschap duidelijk: het gaat om respect en rekening houden met andermans grenzen.

De campagne
Via sociale media, radio en openbare plekken confronteert de campagne mensen met herkenbare situaties. Het doel is gedrag bespreekbaar te maken en verandering te stimuleren. Meer informatie vind je op metelkaartrekkenwedegrens.nl.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Suricat

SequriX

Videoguard

Distri Company

Artitech Kidde Commercial

Seagate

Wordt een partner