Geavanceerde aanvullingen op Milestone XProtect

Tijdens de Milestone Integration Expo in Utrecht liet een zevental fabrikanten zien hoe het videomanagementplatform XProtect van Milestone is uit te breiden met onder andere geavanceerde beeldanalyse en compleet gebouwbeheer. Ook indringerdetectie met laserstralen behoorde tot de gepresenteerde oplossingen.

Het videomanagementplatform XProtect van Milestone is van zichzelf al heel uitgebreid, maar om er ook nichemarkten mee te bereiken, staat het andere fabrikanten vrij er gespecialiseerde oplossingen voor te ontwikkelen of er hun specifieke producten er aan te koppelen. Een selecte groep van deze bedrijven was van de partij tijdens de Milestone Integration Expo in Utrecht op 23 oktober. Zij konden eindgebruikers, adviseurs en installateurs tonen wat er tegenwoordig zoal mogelijk is op met name het gebied van videotoezicht. Niet alleen voor security, maar ook voor marketing, crowdmanagement en smart buildings.

Gebouwbeheer
Michel Noort van Advancis demonstreerde enkele van de bijna eindeloze mogelijkheden van WinGuard. Dit is een softwareschil waarmee onderliggende installaties op een gebruikersvriendelijke manier beheerd kunnen worden. Hieronder valt ook het videotoezicht, waarvoor onder andere een koppeling met XProtect van Milestone is gerealiseerd. Maar het platform gaat veel verder. Noort noemt het een PSIM+, ofwel Physical Security Information Management, waarbij de + staat voor gebouwbeheer. Want ook allerlei facilitaire systemen zijn ermee te beheren. Als basis dienen CAD-tekeningen van een gebouw. Hierop kunnen de verschillende, te beheren apparaten – zoals camera’s – worden getekend, waarna die vanuit één interface zijn te beheren. Dit kan lokaal, maar ook vanuit een cloud-omgeving, zoals via de door MPL geleverde dienstverlening. Ook binnen een gebouw met meerdere gebruikers is het zodanig te programmeren, dat elke huurder virtueel zijn eigen systemen beheert. Via een licentiemodel kan de beheerder bepalen van welke functies hij gebruik wil maken.

Kant-en-klare oplossingen
Milestone biedt met de Husky’s kant-en-klare oplossingen, waar zo de camera’s op aangesloten kunnen worden. Deze zijn echter niet geschikt voor zeer grote installaties. Daarvoor brengt BCDVideo de juiste oplossingen. Katerina Ryan liet zien hoe haar bedrijf zeer krachtige servers bouwt, waarop XProtect al kant en klaar geïnstalleerd staat.

Analyseren van beeldmateriaal
Indrukwekkend was ook de bijdrage van Briefcam. Florian Leibovici liet enkele van de vele mogelijkheden zien van dit programma voor het analyseren van beeldmateriaal. Stel dat de politie op zoek is naar iemand met een rode pet. Dan maakt de Synopsis-technologie van Briefcam van 24 uur beeldmateriaal een samenvatting waarop alleen de passanten met een rode pet zijn te zien. Zo kan ook naar een gele auto of een persoon met een in de database opgeslagen gezicht worden gezocht. Leibovici liet zien hoe makkelijk het was om grove verkeersovertredingen te signaleren. De software filterde al het normale verkeer weg, zodat een fragment met uitsluitend wegmisbruikers overbleef met bij de betreffende auto’s de tijdstippen waarop de overtredingen waren geconstateerd.

Security en marketing
Isabelle Quinson van Foxstream liet zien hoe de software van dit bedrijf is te gebruiken om indringers te signaleren. Dit kan met een kant en klare server voor vier of acht camera’s of met een Husky van Milestone. De Franse fabrikant ontwikkelt ook software voor marketing, waarmee bijvoorbeeld is bij te houden hoeveel mensen een winkel in- en uitlopen en op welke tijdstippen. Een handig hulpmiddel bij terreinbeveiliging was de mogelijkheid om op basis van het cameratype en het objectief te bepalen wat de beeldhoek wordt. Door zo de configuratie in te tekenen op basis van Google Maps, wordt voorkomen dat blinde hoeken ontstaan. De software die vooral voor live observatie is bedoeld, werkt met analoge en digitale camera’s.

Gezichtsherkenning
Herta is helemaal gespecialiseerd in gezichtsherkenning via camera’s. De software is volgens Wenbin Yang slim genoeg om mensen te herkennen die niet rechtstreeks in de camera kijken. Door betere camera’s wordt de software intussen steeds nauwkeuriger. De nieuwste versie ondersteunt al resoluties tot 8K. Daarmee zijn gezichten ook in een grote menigte te herkennen. Er kan gekozen worden tussen uitvoeringen voor verschillende toepassingen. Zo dient BioSurveillance voor het observeren van grote aantallen mensen en kan met BioFinder een gezochte persoon binnen grote groepen worden ontdekt. BioMarketing helpt winkeliers bij het herkennen van goede klanten en BioAccess is bedoeld voor biometrische toegangscontrole. Tot de gebruikers behoort de Nederlandse politie.

Alles in één systeem
Voor wie naast videotoezicht ook het toegangsbeheer en de inbraakdetectie via één systeem wil bedienen, ontwikkelde Nedap een koppeling tussen XProtect en Aeos. Jan Wilterdink liet zien hoe op deze wijze eenvoudig incidenten met het toegangsbeheer in beeld zijn te brengen. Beide oplossingen zijn vrijwel onbeperkt schaalbaar en daarmee geschikt voor de grootste projecten.

3D-detectieveld
Neil Huntingdon van Quanergy liet zien hoe met lasersensoren een driedimensionaal detectieveld is te creëren. Het principe is vergelijkbaar met radar, maar is bedoeld voor situaties waarbij radar niet is toe te passen zonder veel onnodig alarm te krijgen. LiDAR, zoals het alternatief wordt genoemd, staat voor Light Detection And Ranging. De lasers zijn niet schadelijk voor de ogen en niet zichtbaar. Doordat ze heel snel draaien en pulseren, wordt een 3D-beeld gecreëerd waarop binnen de 100 meter ook de vorm van een bewegend object is vast te stellen. Zo kan bijvoorbeeld alarm worden gegenereerd bij het detecteren van mensen, terwijl op voertuigen  of dieren niet wordt gereageerd. Dankzij de 3D-weergave zijn via XProtect heel nauwkeurig PTZ-camera’s aan te sturen. Deze volgen de indringer en zoomen in om een duidelijk beeld te geven. Volgens Huntingdon werkt het systeem onder alle lichtomstandigheden nauwkeurig. Alleen zeer dichte mist kan het bereik verminderen. Meerdere sensoren kunnen samenwerken om bijvoorbeeld een lang hekwerk te bewaken en het is mogelijk om zones in te stellen waarbinnen geen of juist wel alarm wordt gegenereerd. Op het moment wordt gewerkt aan een versie waarmee tot 500 mensen zijn te volgen. Dit is bedoeld voor onder andere crowdmanagement.

Deel dit artikel via: