Aandachtspunten bij installatie zonnepanelen

Zonne-energie is populair. Vooral sinds de fors gestegen energieprijzen. Bedrijven spelen daar handig op in met aantrekkelijke aanbiedingen en een snelle terugverdientijd. Maar goedkoop kan duurkoop worden, als bij de installatie veiligheidsvoorschriften worden genegeerd. Helaas vindt hier nog geen handhaving op.
Zonnepanelen worden steeds populairder als een alternatieve bron van energie voor huishoudens en bedrijven. Een goed geïnstalleerd zonnepaneelsysteem kan niet alleen helpen om de energierekening te verlagen, maar ook bijdragen aan een schonere en duurzamere wereld. De zonnepanelen experts van Zonduurzaam wijzen er echter op dat het belangrijk is om te onthouden dat het installeren van zonnepanelen een ingewikkeld proces is dat de nodige voorzorgsmaatregelen zijn vereist om ervoor te zorgen dat het systeem veilig en efficiënt werkt.
Een gekwalificeerde installateur
Een van de belangrijkste stappen bij het veilig installeren van zonnepanelen is ervoor te zorgen dat een gekwalificeerde en ervaren installateur wordt gekozen. Die dient te beschikken over de nodige certificeringen en vergunningen om het werk uit te voeren. De voorkeur gaat uit naar installateurs die zijn aangesloten bij een brancheorganisatie zoals Holland Solar of installateurs die gecertificeerd zijn door het keurmerk Zonnekeur.
Controleer het dak
Het dak waarop de zonnepanelen worden geïnstalleerd, moet worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het sterk genoeg is om het extra gewicht van de panelen te dragen. Een gekwalificeerde installateur kan de structuur van het dak inspecteren om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor zonnepanelen. Als het dak niet sterk genoeg is, kan het nodig zijn om verstevigingen aan te brengen of zelfs het dak te vervangen.
Gebruik veiligheidsuitrusting
Veiligheidsuitrusting is van cruciaal belang bij het installeren van zonnepanelen. Een val van het dak kan leiden tot ernstig letsel of zelfs de dood. Het is daarom belangrijk om er op toe te zien dat alle werknemers die op het dak werken, de juiste veiligheidsuitrusting dragen, zoals harnassen, veiligheidsbrillen en veiligheidshelmen. Voordat de installatie van de zonnepanelen begint, moet de stroom worden uitgeschakeld om het risico op elektrocutie te verminderen. Een gekwalificeerde installateur kan de stroom uitschakelen en ervoor zorgen dat het systeem veilig kan worden geïnstalleerd zonder dat er stroom op staat.
Test het systeem
Na de installatie moeten de zonnepanelen worden getest om ervoor te zorgen dat ze veilig en efficiënt werken. Een gekwalificeerde installateur kan een grondige inspectie uitvoeren en ervoor zorgen dat het systeem correct is geïnstalleerd en goed functioneert. Het veilig installeren van zonnepanelen is van cruciaal belang voor de veiligheid van de installateur, maar ook van de klant en het gebouw. Door ervoor te zorgen dat een gekwalificeerde installateur wordt gekozen die alle nodige veiligheidsmaatregelen treft, wordt bijvoorbeeld ook de kans op brand verkleind. Dat is belangrijk, want een door kortsluiting in zonnepanelen veroorzaakte brand is doorgaans moeilijk te blussen en kan tot totale verwoesting van de woning of het gebouw leiden.