Aangiftes nu digitaal te volgen

Slachtoffers van misdrijven kunnen nu via internet volgen wat er met hun aangifte bij de politie gebeurt. Het gaat hier met name om aangiftes van diefstallen, vernielingen en internetoplichting. De politie wil zo het gevoel wegnemen dat er niets met aangiftes gebeurt.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen denken dat het doen van aangifte geen zin heeft, omdat de politie er toch niets mee doet. Het is natuurlijk waar dat niet op elke fietsendiefstal tien rechercheurs worden gezet, maar de kritiek is niet altijd terecht. Om het publiek daarvan te overtuigen is nu via een persoonlijke pagina te volgen welke stappen de politie onderneemt. Ook ontvangen burgers een mail, als bijvoorbeeld een verdachte is aangehouden.

Mijnpolitie
Het gebruikte systeem heet ‘mijnpolitie’ en draait sinds afgelopen zomer proef. “De eerste ervaringen van de slachtoffers zijn positief”, zegt Oscar Dros, politiechef Noord-Nederland en portefeuillehouder slachtofferzorg in het Algemeen Dagblad. “Het oplossingspercentage voor aangiftes ligt rond de 25 procent, daaraan verandert niet veel. Maar we zijn wel transparant over wat er met een aangifte gebeurt.”
De eerste twee maanden werden vanuit het systeem niet minder dan 125.000 mails verstuurd naar aangevers met nieuws over hun zaak. Voorheen gebeurde dat alleen bij slachtoffers van zware misdrijven en bij nabestaanden van iemand die vermoord was. Wat de politie ook doet is het telefonisch op de hoogte houden van slachtoffers van overvallen en straatroven. Daarvan wordt 900.000 keer per jaar aangifte gedaan.

Deel dit artikel via: