Aangiftes worden niet altijd onderzocht
Eén op de vijf aangiftes bij de politie wordt niet nader onderzocht. Dit meldt RTL Nieuws, dat onderzoek deed op basis van ruim 360.000 aangiftes die in bijna twee jaar tijd bij de politie binnenkwamen.
Volgens RTL Nieuws gebeurt dit ook bij misdrijven die voor slachtoffers zeer ingrijpend zijn, of waar een dader in beeld is. Bij slechts 37 procent van alle aangiftes (134.000) weet de politie de zaak op te helderen. Bij 42 procent (153.000) start de politie wel een onderzoek, maar wordt dit vroegtijdig beëindigd als blijkt dat er niet direct aanknopingspunten zijn om de verdachte te vinden.
Vooral autodieven hebben weinig te vrezen van de politie. Driekwart van de aangiftes wordt niet eens in behandeling genomen. Bij woningbraak gaat het om 35.000 aangiften, terwijl volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie elke woninginbraak onderzocht dient te worden.
RTL Nieuws heeft via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) de informatie opgevraagd. Hierbij is het aangifteregistratiesysteem BOSZ als bron gebruikt. Daarom is de politie het niet eens met de conclusies van RTL nieuws. BOSZ is volgens de politie alleen bedoeld om te kunnen volgen in welk stadium een zaak zich bevindt, en niet om prestaties te meten. De politie gebruikt zelf de Basisvoorziening Handhaving (BVH) om dit te meten.