Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

De Beveiligingsjurist

ARAS

Kiwa

Crown Security Services

Paxton

Hikvision

Service Centrale Nederland

JMB Groep

Centurion

Genetec

Milestone

2N

Seris

Bosch Security Systems

Dero Security Products

RoSecure

Add Secure

SMC Alarmcentrale

Bydemes

VAIBS

Brivo

ADI

HID

GFT

Nenova

i-Pro

Gold-IP

CSL

Eagle Eye Networks

Nimo Dog Security

ASIS

Securitas

Uniview

Eizo

Avigilon Alta

Advancis

HD Security

Secusoft

Unii

Trigion

NetworxConnect

Seagate

VEB

SOBA

Multiwacht

BHVcertificaat.online

Connect Security

Regio Control Veldt

SmartSD

Akuvox

Lobeco

EAL

Explicate

OSEC

20face

PG Security Systems

VideoGuard

CardAccess

SmartCell

Oribi ID Solutions

Paraat

VBN

Hanwha Vision Europe

VVNL

DZ Technologies

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

Ajax Systems

Top Security

Traka ASSA ABLOY

Alphatronics

Sequrix

IDIS

Optex

NIBHV

Masset Solutions

G4S

CDVI

Nimo Drone Security

Aanhouding voor meer dan 20 helpdeskfraudezaken

10 mei 2024
Redactie
11:15

Een 21-jarige Amsterdammer wordt door het OM ervan verdacht betrokken te zijn bij de oplichting van meer dan twintig hoogbejaarde personen, waarbij geld en sieraden buit zouden zijn gemaakt. De man zou de persoonsgegevens van de slachtoffers hebben verkregen via zijn uitzendwerk bij de klantenservice van een bedrijf.

De politie vermoedt dat de verdachte de persoonlijke informatie heeft gedeeld met anderen, al dan niet tegen betaling. In samenwerking met die anderen zou hij vervolgens strafbare feiten hebben gepleegd, zoals oplichting en diefstal uit woningen. Slachtoffers werden daarbij gebeld en thuis bezocht door personen die zich voordeden als politiemedewerkers of medewerkers van een telecombedrijf.

Hacks
Lijsten met niet openbare persoonsgegevens (zogenaamde leads) werden gekocht door cybercriminelen, vaak op het dark web. Aan de hand van deze leads lichtten zij vervolgens mensen op door middel van bijvoorbeeld phishing. Meestal werden deze leads verkregen door het hacken van databases.
Dit is de eerste keer in Amsterdam dat een klantenservicemedewerker vermoedelijk doelbewust onrechtmatig persoonlijke gegevens uit het klantenbestand zou hebben gebruikt van het bedrijf waarvoor hij via een uitzendbureau werkte. Het lijkt erop dat de gegevens uit de database van het bedrijf zijn gebruikt om slachtoffers uit het hele land te selecteren, hun vertrouwen te winnen en vervolgens geld en goederen van hen weg te nemen. Het bedrijf heeft aangifte tegen de man gedaan wegens computervredebeuk.

Volop onderzoek
Op 22 april werd de 21-jarige Amsterdammer door de politie aangehouden en werd hem volledige beperkingen opgelegd. Die zijn begin deze week opgeheven. Bij de aanhouding zijn telefoons van de verdachte in beslag genomen en onderzocht. De politie trof daarop onder meer foto’s aan met persoonsgegevens van hoogbejaarde klanten van het bedrijf en een groepschat waaruit duidelijk wordt dat de deelnemers zich schuldig maken aan strafbare feiten. Er vindt nog volop onderzoek door de politie plaats. De voorlopige hechtenis van de verdachte is door raadkamer van de rechtbank in Amsterdam met negentig dagen verlengd.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner