Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

2N

Brivo

Paraat

IDIS

NetworxConnect

Akuvox

VAIBS

Multiwacht

Bosch Security Systems

VideoGuard

ARAS

Eagle Eye Networks

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

Advancis

SMC Alarmcentrale

NIBHV

Optex

VBN

Connect Security

RoSecure

Top Security

20face

Traka ASSA ABLOY

HD Security

Lobeco

SmartSD

CardAccess

Avigilon Alta

G4S

Dero Security Products

Unii

Seris

Add Secure

HID

Nimo Drone Security

ADI

GFT

Nenova

JMB Groep

Sequrix

CSL

Ajax Systems

Kiwa

Regio Control Veldt

Masset Solutions

OSEC

Gold-IP

ASSA ABLOY

Secusoft

Crown Security Services

Service Centrale Nederland

SmartCell

BHVcertificaat.online

DZ Technologies

PG Security Systems

SOBA

Securitas

Eizo

i-Pro

VVNL

Hikvision

Genetec

Oribi ID Solutions

Centurion

Bydemes

Trigion

VEB

Uniview

Seagate

Milestone

EAL

CDVI

Paxton

Explicate

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

Nimo Dog Security

ASIS

Aanhoudingen voor projectie van kwetsende leuzen

24 februari 2023
Redactie
15:12

De Rotterdamse politie heeft vrijdagochtend twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de projectie van kwetsende en discriminerende leuzen op de Erasmusbrug tijdens oud en nieuw. Beide zouden ook in Alkmaar en Eindhoven leuzen hebben geprojecteerd.

Het gaat om een 34-jarige man uit Landgraaf en een 24-jarige man uit Zwijndrecht. De oudste verdachte zou ook betrokken zijn bij een soortgelijke projectie in Eindhoven eerder deze week. De jongste verdachte bij een soortgelijke projectie in Alkmaar in januari van dit jaar.

Live op televisie
Tijdens de jaarwisseling verschenen op de Erasmusbrug diverse teksten. Deze kwetsende en discriminerende teksten werden van afstand met een laser geprojecteerd op de brug en waren live op televisie te zien. De politie startte onder leiding van het Openbaar Ministerie direct een onderzoek. Er vond fysiek sporenonderzoek plaats, er werd buurtonderzoek gedaan en getuigen werden opgeroepen zich te melden. Daarnaast verrichtten rechercheurs online onderzoek en verdiepten specialisten van de politie zich in de herkomst van de gebruikte projectieapparatuur. Het onderzoek leidde naar de twee verdachten. Na hun arrestatie zijn hun woningen doorzocht. Daarbij zijn onder andere diverse gegevensdragers, een kruisboog en 3D-geprinte wapenonderdelen aangetroffen en meegenomen voor verder onderzoek.

Stadhuizen Alkmaar en Eindhoven
Na de projectie op de Erasmusbrug was het op 18 januari en 20 februari opnieuw raak toen op de stadhuizen van Alkmaar en Eindhoven soortgelijke uitlatingen als in Rotterdam werden geprojecteerd. De man uit Landgraaf wordt verdacht van betrokkenheid bij de projectie in Eindhoven en de Zwijndrechter wordt verdacht van betrokkenheid bij de projectie in Alkmaar. Hun precieuze rol bij deze incidenten wordt op dit moment verder onderzocht. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
Begin februari werden ook teksten op het Anne Frankhuis in Amsterdam geprojecteerd, waarbij beweerd werd dat Anne Frank haar dagboek niet zelf geschreven zou hebben. Het is niet duidelijk of de twee ook daarbij betrokken zijn.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

SequriX

Wordt een partner