Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CDVI

ASSA ABLOY

Unii

Nimo Dog Security

Avigilon Alta

Lobeco

Bydemes

Alarm Meldnet

VEB

Securitas

CSL

VideoGuard

SOBA

Milestone

Optex

Gold-IP

Brivo

Paraat

i-Pro

Eizo

DZ Technologies

Secusoft

Trigion

Seris

IDIS

Bosch Security Systems

Ajax Systems

Connect Security

Multiwacht

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

ADI

Regio Control Veldt

Akuvox

VBN

Top Security

Nimo Drone Security

PG Security Systems

Alphatronics

Crown Security Services

HID

VVNL

Traka ASSA ABLOY

EAL

Add Secure

Advancis

OSEC

ASIS

GFT

JMB Groep

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

Service Centrale Nederland

VAIBS

Oribi ID Solutions

ARAS

Seagate

2N

HD Security

Explicate

RoSecure

SmartSD

Kiwa

De Beveiligingsjurist

SmartCell

Genetec

Paxton

Hikvision

20face

Sequrix

Nenova

Dero Security Products

Centurion

G4S

Masset Solutions

CardAccess

Uniview

NIBHV

BHVcertificaat.online

Aanhoudingseenheid bezorgd om toenemende herkenbaarheid

5 september 2020
Redactie
07:41

Agenten van de aanhoudingseenheden maken zich grote zorgen over dat zij steeds vaker gefilmd worden tijdens acties om vervolgens herkenbaar op sociale media te worden geplaatst. Soms zelfs met een oproep om de identiteit van de agenten te achterhalen. Dat meldt de NOS.

Met het toenemende aantal betogingen tegen coronamaatregelen en racisme moeten de aanhoudingseenheden steeds vaker optreden. Vooral omdat bepaalde groepen de betogingen misbruiken om de confrontatie met de politie aan te gaan. Met snelle acties worden de grootste raddraaiers van de straat geplukt om verdere escalatie te voorkomen. Dat laatste leidt nogal eens tot verwarring. Vooral als de agenten zich als demonstranten verkleden en zich dan ineens op iemand richten die op dat moment niets verkeerds doet. Echte demonstranten nemen het dan begrijpelijkerwijs op voor de arrestant, waardoor het geweld nog verder toeneemt. Kort daarna staat dan alleen het door de politie gebruikte geweld online.

Naam en toenaam
De leden van de aanhoudingseenheden balen er behoorlijk van dat zij keer op keer op sociale media opduiken. In het dagelijks leven zijn zij soms wijkagent en dus bekend in de buurt. Het hoeft dan niet lang te duren of zij staan met naam en toenaam in de commentaren bij het filmpje. Ook de politieleiding en de vakbonden maken zich hier zorgen over. De sectiecommandant van het arrestatieteam klaagt dat zijn mensen steeds vaker en ernstiger worden geprovoceerd en bekogeld met stenen, vuurwerk en zelfs fietsen. Ingrijpen met geweld is dan onvermijdelijk en daar is het de relschoppers om te doen. Hun handlangers staan al klaar om de reactie van de politie op video vast te leggen.

Ernstig feit
Volgens critici lokt de politie het geweld soms ook uit. Een man die een agent met een rugzak geslagen zou hebben deed dat volgens zijn advocaat omdat agenten in burger met wapenstokken een demonstrant tot bloedens toe in elkaar sloegen op straat. Dat gebeurde op een plaats waar op dat moment met toestemming vreedzaam werd gedemonstreerd. Volgens de sectiecommandant zal de actie niet zonder reden zijn geweest. Mogelijk betrof het iemand die eerder die dag een ernstig strafbaar feit heeft gepleegd, maar die op dat moment niet aangehouden kon worden. “De critici weten dat niet, maar wij wel.”

Getuigen
De advocaat van de man die met zijn rugzak geslagen zou hebben denkt dat het meeste geweld tijdens demonstraties door de politie zelf wordt veroorzaakt. Zijn cliënt zou dat bij meerdere betogingen hebben ervaren. Hij wil daarom de commandant en enkele leden van de aanhoudingseenheid onder ede laten getuigen tijdens de rechtszitting tegen zijn cliënt. Hij vraagt zich af waarom de agenten niet gewoon geüniformeerd optreden. Nu worden zij door sommige betogers beschouwd als tuig dat erop uit is de goede orde te verstoren.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner