Aantal fietsendiefstallen bijna verdubbeld in 2022

Volgens de ANWB is het aantal fietsdiefstallen in 2022 bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Voor e-bikes veranderen vaak onbedoeld van eigenaar. De ANWB gaat er vanuit dat de stijging van het aantal diefstallen te maken heeft met het beëindigen van de coronamaatregelen in het afgelopen jaar.
In 2021 telde de ANWB 6000 fietsendiefstallen. Dit jaar staat de teller al op 11.000. Ook onderdelen zijn geliefd bij dieven. Het aantal gestolen onderdelen per week steeg van 50 naar 100. Reden voor de belangenorganisatie om de verzekeringspremies voor fietsen flink te verhogen. Ook ten opzichte van 2019 is er sprake van een stijging, terwijl er in dat jaar nog geen lockdowns waren. De schadelast voor de verzekeraar van de ANWB neemt ook toe omdat de claims steeds hoger worden. In 2021 waren die gemiddeld 1900 euro. Dit jaar ging het om 2000 euro per claim.
Volgsystemen
De ANWB gaat er vanuit dat het gros van de diefstallen niet door junks, maar door professionele, rondtrekkende bendes wordt gepleegd. De gestolen fietsen gaan vaak direct door naar het buitenland. Dan zijn ze ook met track&trace-beveiliging niet meer op te sporen. Fietsen die wel op tijd worden gevonden, zijn vaak al gedemonteerd, omdat de onderdelen meer opbrengen dan de gehele fiets. Dieven hebben inmiddels ook door hoe zij de track&trace-systemen onklaar kunnen maken. Toch worden nog wel drie op de tien gestolen fietsen binnen enkele dagen teruggevonden. De ANWB pleit er bij fietsenfabrikanten voor om de volgsystemen al tijdens de fabricage in het frame te verwerken, maar het is de vraag of die dat willen. Elke teruggevonden fiets betekent tenslotte weer een klant minder.