Aantal inbraken in auto’s gedaald, maar stijging buiten lockdown

Afgelopen jaar werd er 6,7 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van een jaar eerder. Opvallend is wel dat er vorig jaar in de maanden buiten de lockdown juist vaker werd ingebroken dan in dezelfde maanden in 2019. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van politiedata. 

De coronamaatregelen lijken een sterke invloed te hebben op het aantal auto-inbraken. Zo nam het aantal inbraken in auto’s tijdens de eerste lockdown in 2020 af met gemiddeld 16,7 procent, terwijl in januari en februari het aantal incidenten juist steeg met respectievelijk 7,7 procent en 12,8 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Verschillen per provincie
Na de eerste lockdown nam het aantal auto-inbraken weer toe. In de maanden juli tot en met september werden namelijk gemiddeld 9,1 procent meer incidenten gemeld dan in 2019. Ook tijdens de huidige lockdown gaan auto-inbrekers weer minder vaak op pad. Van oktober 2020 tot en met februari 2021 werd er gemiddeld 28,7 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
De daling was het sterkst in de provincie Limburg, waar zelfs 22,3 procent minder auto-inbraken werden geregistreerd. Na Limburg waren er ook flinke dalingen te zien in Groningen (-21,6 procent), Flevoland (-19,5 procent) en Friesland (-19,0 procent) ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal auto inbraken steeg juist het hardst in Zeeland, namelijk met 54,7 procent. Ook in Drenthe was een grote toename te zien (30,5 procent).

Accessoires
Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer: “Als je alleen een WA-verzekering hebt, krijg je bij diefstal helaas niets vergoed via je autoverzekering. Een autoverzekering met een beperkt casco of een volledig cascodekking, biedt meestal standaard dekking voor accessoires. De maximale vergoeding verschilt enorm: 500 tot 5.000 euro. Maar bij een aantal verzekeraars zijn accessoires onbeperkt meeverzekerd.”
Accessoires zijn de spullen die door de autofabrikant zijn ingebouwd. Denk bijvoorbeeld aan de airbag, ingebouwd navigatiesysteem of audioapparatuur. Deze accessoires zijn verzekerd als onderdeel van de cataloguswaarde van de auto. Van Dijk: “Later ingebouwde accessoires, zoals een stereo-installatie of aparte versterker of geluidsboxen, kun je tot een bepaald bedrag meeverzekeren. Losse spullen zoals een telefoon of zonnebril vallen niet onder je autoverzekering. Hiervoor kun je in sommige gevallen wel aanspraak doen op je inboedelverzekering.”

Kijk hier voor de auto-inbraakmonitor van Independer met data en kaarten.

Deel dit artikel via: