Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Securitas

Dero Security Products

Kiwa

Add Secure

Sequrix

Bosch Security Systems

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

ADI

2N

JMB Groep

Hikvision

Explicate

Gold-IP

RoSecure

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

Uniview

CardAccess

Nimo Dog Security

Seris

HID

SmartSD

Ajax Systems

HD Security

VBN

Secusoft

IDIS

Avigilon Alta

Akuvox

Paxton

VideoGuard

Service Centrale Nederland

Trigion

NIBHV

ASIS

G4S

Oribi ID Solutions

Connect Security

BHVcertificaat.online

Paraat

PG Security Systems

Top Security

OSEC

Masset Solutions

Lobeco

Genetec

Unii

EAL

ASSA ABLOY

Nenova

NetworxConnect

Optex

CSL

Traka ASSA ABLOY

Milestone

SOBA

Multiwacht

Eizo

i-Pro

SmartCell

Eagle Eye Networks

DZ Technologies

VVNL

GFT

Brivo

20face

VAIBS

CDVI

Regio Control Veldt

ARAS

Seagate

VEB

Advancis

Alarm Meldnet

Nimo Drone Security

Centurion

Bydemes

Crown Security Services

Aantal ondernemers dat wordt afgeperst neemt snel toe

19 maart 2023
Redactie
06:55

Steeds vaker worden ondernemers afgeperst en bedreigd. Dat constateert de Vertrouwenslijn Afpersing. In 2021 kwamen er nog 133 meldingen binnen. In 2022 waren het er al 188. En dat is volgens directeur Axel van Pel nog maar het topje van de ijsberg. 

Vooral horecaondernemers hebben zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis. Om hun zaak te redden gingen verschillenden van hen in op ‘aantrekkelijke’ leningen van criminele geldschieters. Die beschouwden zich vervolgens als ‘mede-eigenaar’ van de horecaonderneming. Eigenaren die van hen af willen, worden bedreigd. Bijvoorbeeld met een bomaanslag. De criminelen en de eigenaars weten dat daarop meestal op last van de burgemeester een langdurige gedwongen sluiting volgt, wat de nekslag betekent voor het bedrijf. Het fenomeen is lastig aan te pakken. In 2021 konden maar 24 van de 133 meldingen worden overgedragen aan het expertisenetwerk van de politie dat zich bezighoudt met gijzeling, ontvoering en afpersing. In 2022 gebeurde dat met 33 van de 188 dossiers.

Vooral in het mkb
Volgens Van Pel zijn vooral familiebedrijven in het mkb gevoelig voor afpersing. Zij lijden het meest onder de snel stijgende prijzen voor energie en producten en maken weinig kans om door reguliere banken uit de problemen geholpen te worden. Een malafide geldschieter is dan vaak nog de enige manier om een faillissement te voorkomen. De directeur van de Vertrouwenslijn Afpersing waarschuwt dat dit hen zeker niet uit de problemen helpt. In Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 vertelde hij dat je hele schrijnende verhalen tegenkomt als meldpunt. Zo werd een Amsterdamse horecaondernemer onlangs afgeperst. Hij deed aangifte, maar merkte dat daar niets mee gedaan werd. Hij liet thuis camera’s ophangen en liet zich ook privé door zijn beveiligers begeleiden. De ondernemer was bijzonder teleurgesteld over het volledig uitblijven van steun door de overheid. Hij had voortdurend het gevoel dat hij er helemaal alleen voorstond. Bij de Vertrouwenslijn kreeg hij wel een luisterend oor. Je probeert een helpende hand te bieden, aldus Van Pel. En je probeert slachtoffers ook psychologisch bij te staan, want er is vaak een enorme angst en schaamte.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner