Aantal overlastgevende asielzoekers verdubbeld
Het aantal asielzoekers dat ernstige overlast veroorzaakt en daarom extra in de gaten wordt gehouden, is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, zo schrijft De Telegraaf. De problematische groep blijkt moeilijk aan te pakken, zoals de situatie in Ter Apel duidelijk maakt.
De veiligheidssituatie in en rond het aanmeldcentrum in het Groningse dorp Ter Apel is de afgelopen maanden aanzienlijk verslechterd, zo blijkt uit bezoeken van de Inspectie Justitie en Veiligheid. In die periode zijn er 160 slag- en steekwapens in beslag genomen, een verdriedubbeling ten opzichte van eerder. Medewerkers en bewoners lopen daardoor een onacceptabel risico om slachtoffer te worden van geweld, met al meerdere gewonden als gevolg.
Om de veiligheid te verbeteren, worden huisartsen in het aanmeldcentrum nu vergezeld door beveiligers, zelfs overdag. Ook asielzoekers die ’s avonds medische zorg nodig hebben in nabijgelegen steden worden sinds kort begeleid door beveiligers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) evalueert dit beleid over drie maanden. “Het is triest dat het zover moet komen”, zegt Harry Bulk, huisarts in Ter Apel.
Grote uitdaging
De groep overlastgevende asielzoekers groeit snel. Op 1 juli stonden meer dan 1000 vreemdelingen op de Top-X-lijst, bijna het dubbele van begin vorig jaar. De lijst omvat asielzoekers die betrokken zijn bij meerdere geweldsincidenten of ernstige misdrijven. Hoewel deze veelplegers slechts 1,5 procent van het totale aantal azc-bewoners vormen, veroorzaken zij veel problemen en angst onder andere asielzoekers en de lokale bevolking.
Het aantal gemelde incidenten op azc-locaties is de afgelopen jaren sterk gestegen, van 23.700 in 2022 naar 36.700 vorig jaar. Vooral fysieke agressie en incidenten gerelateerd aan verslavingsproblematiek nemen toe. Hoewel het COA en de politie diverse maatregelen kunnen nemen, zoals cameratoezicht en overplaatsingen, blijft de aanpak van deze groep een grote uitdaging.