Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SOBA

Uniview

ASIS

SMC Alarmcentrale

Lobeco

Brivo

Secusoft

ARAS

Avigilon Alta

Sequrix

NIBHV

G4S

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

Add Secure

Alphatronics

Explicate

HD Security

CDVI

Eagle Eye Networks

Milestone

ADI

Nimo Drone Security

Unii

Akuvox

NetworxConnect

Nenova

Alarm Meldnet

Paxton

IDIS

CSL

Hikvision

VideoGuard

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

Trigion

Crown Security Services

Seagate

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

Top Security

Optex

SmartSD

PG Security Systems

VAIBS

VBN

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

HID

EAL

Bydemes

VEB

Connect Security

Eizo

OSEC

DZ Technologies

Kiwa

Advancis

SmartCell

Gold-IP

Dero Security Products

Genetec

VVNL

Centurion

Seris

2N

ASSA ABLOY

Ajax Systems

Masset Solutions

20face

Paraat

RoSecure

Securitas

CardAccess

JMB Groep

GFT

i-Pro

Multiwacht

Aantal strafzaken voor de rechter nam vorig jaar verder af

8 oktober 2020
Redactie
12:33

Het aantal strafzaken (misdrijven) dat voor de rechter kwam, is in 2019 gedaald naar 85 duizend. Een jaar eerder werd in 88 duizend strafzaken een rechterlijk oordeel geveld. Dit blijkt uit de publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving 2019. In 2009 werden nog 131 duizend strafzaken aan de rechter voorgelegd.

De daling is in lijn met de al jaren teruglopende geregistreerde criminaliteit, zo zegt de Rechtspraak.

Afdoeningen door de rechter tegen alle verdachten naar soort misdrijf, 2009 en 2019. Bron: WODC

Bij ongeveer 9 op de 10 van de 85.000 strafzaken sprak de rechter vorig jaar een schuldigverklaring uit. Bij 1 op de 10 volgde vrijspraak. Ruim een derde (37 procent) van het totale aantal door de rechter behandelde strafzaken bestaat uit vermogensmisdrijven (bijvoorbeeld diefstal) en bijna een vijfde (18 procent) uit gewelds- en seksuele misdrijven. In 2019 werden in totaal in 76 duizend zaken straffen door de rechter opgelegd. De gevangenisstraf was de meest opgelegde hoofdstraf (in 34 duizend zaken), gevolgd door de taakstraf (29 duizend) en geldboete (22 duizend). Het aandeel van de voorwaardelijke straffen in het geheel van straffen steeg.

Geregistreerde criminaliteit
De politie registreerde vorig jaar 817.000 misdrijven, 4 procent meer dan een jaar eerder. Maar nog altijd 35% minder dan de 1,25 miljoen in 2009. Sindsdien daalde de geregistreerde criminaliteit lange tijd. Een deel van de criminaliteit blijft wel buiten beeld, omdat bijvoorbeeld mensen geen aangifte doen of omdat het gaat om zogenoemde ‘slachtofferloze’ delicten als drugshandel. Ook enquêtes onder slachtoffers laten overigens vergelijkbare dalingen zien.

Door de keten heen
Niet alle geregistreerde misdrijven leiden tot een rechtszaak, bijvoorbeeld omdat daders niet worden achterhaald of omdat het Openbaar Ministerie (OM) ze buiten de rechter om afhandelt. Al met al nam in de periode 2009-2019 het aantal door het OM via transactie, strafbeschikking of voorwaardelijk beleidssepot afgehandelde zaken met 43 procent af. Het aantal zaken waarbij de rechter een straf uitsprak, nam af met 36 procent. Dit houdt vrijwel gelijke tred met de geregistreerde criminaliteit. Daarbij vergeleken is de daling van 3 procent in het aantal opgelegde gevangenisstraffen in verhouding gering. Het aantal hele korte en hele lange onvoorwaardelijke gevangenisstraffen laat zelfs een stijging zien.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Videoguard

Suricat

SequriX

Seagate

Wordt een partner