Aantal winkeldiefstallen stijgt tot boven niveau van 2019

Door de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande winkelsluitingen daalde het aantal winkeldiefstallen de afgelopen jaren. Maar het dievengilde blijkt met een inhaalslag bezig te zijn. Er wordt inmiddels meer uit winkels gestolen dan in de jaren voor de pandemie. Dat meldt EenVandaag.

In oktober werd een record gevestigd met bijna 4000 aangiften. Het werkelijke aantal diefstallen ligt veel hoger, omdat lang niet altijd aangifte wordt gedaan en maar een minderheid van de dieven wordt betrapt. In oktober 2019 werd nog 12 procent minder gestolen. Vooral supermarkten, drogisterijen en (sport)kledingwinkels zijn de dupe, aldus directeur Martin Ort van de Almeerse ondernemingsvereniging tegenover EenVandaag. Daders zijn veelplegers, maar ook jongeren die in het kader van een ‘challenge’ op het dievenpad gaan.

Detectiepoortjes vaker omzeild
Detectiepoortjes lijken steeds minder zinvol te zijn. Op camerabeelden is te zien hoe jongeren volle boodschappentassen boven hun hoofd tillen en zo door de poortjes lopen zonder alarm te veroorzaken. Ook geprepareerde tassen worden weer volop gebruikt. Verder zijn dieven betrapt die ‘jammers’ gebruikten om de poortjes te ontregelen. Volgens René Middag van de politie is daarnaast het mobiel banditisme nog altijd een groot probleem. De bendes richten zich vooral op makkelijk verhandelbare producten, zoals elektronica. De politie kan niet met zekerheid zeggen of het aantal diefstallen toeneemt omdat mensen door de gestegen prijzen de boodschappen niet meer kunnen betalen. Middag adviseert winkeliers om altijd aangifte te blijven doen, want als de politie geen meldingen binnenkrijgt, wordt er ook niet ingezet op deze vorm van criminaliteit. Maar hij ziet ook in dat winkeliers soms moedeloos worden als blijkt dat zij bij het doen van aangifte langer op het politiebureau zitten dan de dader.

Deel dit artikel via: