Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Milestone

De Beveiligingsjurist

Optex

PG Security Systems

i-Pro

IDIS

CSL

ASIS

Seagate

NIBHV

OSEC

HD Security

EAL

Top Security

SMC Alarmcentrale

ASSA ABLOY

VideoGuard

JMB Groep

2N

Ajax Systems

Regio Control Veldt

Sequrix

Lobeco

Seris

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

VVNL

Add Secure

Secusoft

Hikvision

Explicate

Alphatronics

Centurion

CardAccess

Bosch Security Systems

CDVI

Genetec

Nenova

Nimo Dog Security

Oribi ID Solutions

Eagle Eye Networks

VBN

Gold-IP

Paxton

20face

Kiwa

ADI

G4S

SmartSD

RoSecure

Unii

VEB

Avigilon Alta

Paraat

BHVcertificaat.online

Bydemes

SmartCell

Multiwacht

Akuvox

Nimo Drone Security

DZ Technologies

Uniview

GFT

ARAS

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

Brivo

Connect Security

HID

Advancis

VAIBS

Masset Solutions

Securitas

Crown Security Services

Eizo

Trigion

Traka ASSA ABLOY

SOBA

Alarm Meldnet

Aanzienlijk meer e-bikes en bakfietsen gestolen

21 juli 2021
Redactie
00:00

Er wordt vaker aangifte gedaan van diefstallen van e-bikes in Nederland. In de eerste helft van 2021 steeg het aantal aangiften met 32 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2020. De teller stond op ruim 9.600 aangiften vergeleken met 7.260 vorig jaar, maakt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) bekend.

Behalve e-bikes werden ook bakfietsen vaker als gestolen aangegeven: ruim 21 procent meer aangiften werden bij de politie gedaan in het eerste half jaar van 2021, vergeleken met diezelfde periode in 2020. Dat blijkt uit analyse van de aangiftecijfers door Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (S.A.F.E.) met wie het CCV nauw samenwerkt in de aanpak tegen fietsdiefstal.

Minder ‘gewone’ fietsen gestolen
Uit de cijfers blijkt daarnaast dat in het tweede kwartaal van 2021 de helft meer aangiften zijn gedaan van e-bikediefstal dan in het eerste kwartaal van 2021 (5.752 versus 3.836). De stijging van aangiftes van e-bikediefstal wijkt hiermee af van de algemene trend in diefstallen en inbraken. Deze neemt al jaren juist af. Het aantal aangiftes van diefstal van ‘gewone’ fietsen is in het eerste halfjaar van 2021 met 38 procent gedaald (21.000 in 2020 tegen 13.000 in 2021).

Exponentiele toename aangifte e-bikes
Volgens S.A.F.E. zijn de ontwikkelingen verontrustend: Het aantal aangiftes van e-bikediefstal neemt exponentieel toe in Nederland. Maar de organisatie ziet ook dat de aangiftebereidheid rondom fietsdiefstal laag is, wat betekent dat de daadwerkelijke aantallen nog hoger liggen.
Naast een pakket aan maatregelen voor de bestrijding van (georganiseerde) fietsdiefstal, pleit S.A.F.E. voor een betere preventie en registratie van e-bikes. E-bikebezitters kunnen zelf al veel doen, door bijvoorbeeld twee sloten te gebruiken. Ook een track & trace monteren op een fiets blijkt effectief. Van de gestolen fietsen met dit systeem wordt 80 procent teruggevonden.

Fietsboxen en schuurtjes
Van diefstal van e-bikes uit boxen, stallingen, schuurtjes en vanaf voertuigen werden het afgelopen half jaar 910 aangiftes gedaan. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de eerste helft van 2020 (902). S.A.F.E. concludeert dat de aangiften van diefstallen in de publieke ruimte harder stijgen dan de aangiften van diefstallen uit gebouwen, stallingen en vanaf voertuigen. Het advies is om zoveel mogelijk preventieve maatregelen te nemen om je bezit te beschermen.

Lage aangiftebereidheid
De aangiftecijfers vormen slechts het topje van de ijsberg van de daadwerkelijke omvang van het aantal gestolen fietsen. Het werkelijke aantal is zeker zeven keer hoger, blijkt uit het onderzoek Fietsdiefstal in Nederland, dat Bureau Beke in het najaar van 2020 publiceerde. Slechts 14 procent van de slachtoffers doet aangifte. Dat percentage heeft vooral betrekking op aangiften van e-bikediefstal. Reden is dat e-bikes vaker zijn verzekerd en de verzekeraar meestal een aangifte eist. De jaarlijkse financiële schade van fietsdiefstal is inmiddels opgelopen tot €600 miljoen, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Hiermee is fietsdiefstal een van de grootste vormen van vermogenscriminaliteit.

Registratie vergroot pakkans
S.A.F.E. doet een dringende oproep aan de fietsers zelf, alle private en publieke partners en aan de politiek om samen de criminaliteit te dwarsbomen. Een van de oplossingen om diefstal te voorkomen of de pakkans en terugvindkans te vergroten is de registratie van e-bikes. Net zoals dat voor auto’s het geval is. Een gestolen auto is bijvoorbeeld in Nederland binnen 2 uur internationaal gesignaleerd. Door deze snelheid is het aantal autodiefstallen drastisch gedaald. S.A.F.E. werkt aan een studie over de mogelijkheden met betrekking tot deze registratie.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Wordt een partner