Aboutaleb wil politie uitrusten met paintballgeweer

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam laat onderzoeken of een paintballgeweer toegevoegd kan worden aan de uitrusting van de politie. In België worden dergelijke ‘wapens’ al gebruikt om relschoppers te markeren, zodat zij onder veiligere omstandigheden elders opgepakt kunnen worden.

Het idee ontstond al na de ernstige rellen op de Coolsingel. Op 19 november vorig jaar werden agenten zodanig bedreigd, dat zij zich genoodzaakt zagen te schieten. Verschillende relschoppers werden daarbij geraakt. Aboutaleb beloofde toen al te gaan onderzoeken of er geschikte, niet-dodelijke alternatieven waren voor het vuurwapen, als ook pepperspray en een taser niet effectief zijn. Een mogelijkheid die eerder passeerde was synthetische dna-spray, waarmee iemand met behulp van UV-licht is te herkennen en waarna vervolgens te bewijzen is dat iemand op een bepaalde plaats met het spul in aanraking is gekomen.

Verhardend geweld
De Rotterdamse burgemeester wil nu concreet met het idee van paintballgeweren aan de slag en gaat met minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz-Zegerius, kijken wat de mogelijkheden zijn. Zij moet daarvoor met een wetsvoorstel komen. Vakbondsvoorzitter Gerrit van de Kamp is positief. Een paintballgeweer kan volgens hem een nuttige uitbreiding van de uitrusting van een ME-er zijn. Het is niet de bedoeling dat ‘gewone’ agenten met zo’n wapen over straat gaan lopen. In 2017 werd al eens onderzocht of de politie voldoende is uitgerust om het hoofd te kunnen bieden aan het verhardende geweld op straat. Toen werd een luchtdrukwapen als mogelijkheid beschouwd. Ook werd gekeken naar een speciale FN303, waarmee een mengsel van verf en metaal of pepperspray afgevuurd kan worden. Die plannen zijn toen niet doorgegaan, maar door de rellen op de Coolsingel is de discussie weer actueel geworden.

Deel dit artikel via: