Aboutaleb wil witwassen via vastgoed aanpakken
In een interview in De Telegraaf van vandaag geeft de populaire burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam aan nog een derde termijn van zes jaar te willen vervullen, waarbij veiligheid opnieuw een belangrijk speerpunt wordt. De komende tijd wil hij vooral de huizenhandel door criminelen aanpakken.
De burgemeester strijdt al jaren tegen ondermijning, ofwel invloed van de onderwereld op de bovenwereld. De komende tijd wil hij vooral het witwassen via vastgoedtransacties aanpakken. Regelmatig worden volgens hem panden ver boven de marktwaarde verhandeld, met als enig doel het legaal maken van met criminaliteit verdiend geld. Om dat tegen te gaan is echter wel nieuwe wetgeving nodig, waarover de burgemeester gesproken heeft met minister Grapperhaus. Dergelijk wetgeving moet het onder andere mogelijk maken om verdachte transacties ongedaan te maken. Hij schat dat er jaarlijks voor negentien miljard euro omgaat in het criminele milieu en dat we naïef zijn als we denken dat er geen grote bedragen via de vastgoedmarkt wit worden gewassen.
Havens
Een andere uitdaging is de aanpak van drugssmokkel in de Rotterdamse havens. De burgemeester zegt niet te geloven dat het probleem in de landen van herkomst aangepakt kan worden. Daarom werkt Rotterdam samen met het Havenbedrijf, aanverwante organisaties en andere havens, zoals Antwerpen, aan nieuwe barrières. Dit gebeurt op basis van onderzoek door de Erasmus Universiteit naar drugs in de Rotterdamse haven. Zo ontwikkelt de douane met TNO nieuwe technologie om meer drugs te kunnen opsporen. Daarnaast is volgens Aboutaleb meer versterking nodig in de strijd tegen drugs. Hij vindt het nationaal drugsteam met de FIOD, fiscus, douane en politie een goed initiatief, maar benadrukt dat er ook meer politie- en douanemedewerkers nodig zijn in de haven.
Trend
Naast de georganiseerde criminaliteit spelen nog diverse kleinschaligere problemen in de Maasstad. Aboutaleb wijst op de uit Groot-Brittannië overgewaaide trend dat jongeren elkaar met messen te lijf gaan. Dankzij een forse aanpak, waarbij ook schooldirecteuren van opgepakte jongeren zijn betrokken, wist Rotterdam het fenomeen terug te dringen. Een ander probleem was het plunderen van sportwinkels door groepen jongeren. Ook dat lijkt voorbij, na een stevige inzet van extra politie. Aboutaleb bezoekt elke twee weken een andere wijk in Rotterdam om met de bewoners te praten. En hij merkt daarbij dat veiligheid langzaam maar zeker verdrongen wordt door andere aandachtspunten. ‘Er gaan heel veel dingen goed in Rotterdam, maar we moeten ook leren van de dingen die niet goed gaan.
Het volledige interview is hier te lezen.