Accountants letten kritischer op cybersecurity bij klanten

Volgens het Financieel Dagblad kunnen bedrijven uit het MKB vaker kritische vragen verwachten van hun accountants over de manier waarop ze zich beveiligen tegen internetcriminaliteit. Het initiatief is genomen door vier grootste accountantskantoren, maar zal door de hele sector worden opgevolgd.

Het is de bedoeling dat accountants aan de hand van een vragenlijst met ondernemers in gesprek gaan over cyberveiligheid, zegt Jos Nijhuis, co-voorzitter van de Cyber Security Raad en initiatiefnemer van de ‘Cyber Health Check’. Zijn organisatie is een onafhankelijk adviesorgaan van het kabinet, met als doel het verhogen van de cyberveiligheid van Nederland. “Bij de grote bedrijven is de bewustwording over de gevaren van internetcriminaliteit over het algemeen goed”, stelt Nijhuis, die tot voor kort algemeen directeur van Schiphol was. “Maar binnen het MKB wordt cyberbeveiliging nog vaak gezien als een vraagstuk voor de leveranciers van de hardware en de software.”

Voor heel Nederland van belang
Volgens Nijhuis is goede cyberbeveiliging niet alleen van belang voor de MKB-bedrijven zelf, maar ook voor heel Nederland. “De keten is zo sterk als de zwakste schakel. Ook grote organisaties worden kwetsbaar als hun toeleveranciers de beveiliging niet op orde hebben. Door toezicht op cyberbeveiliging door accountants te laten uitvoeren verwacht de Cyber Security Raad dat het onderwerp meer aandacht gaat krijgen binnen het MKB. Een bestuurder van de vereniging van ICT-auditors vertelde al eerder in het FD dat accountants wettelijk verplicht zijn om te oordelen over de betrouwbaarheid en continuïteit van ICT-systemen van hun klanten. Op de door Deloitte, EY, KPMG en PWC bedachte vragenlijst staan onder meer vragen over wat een organisatie van plan is te doen op het moment dat er een incident is en welk beleid er is voor het veilig updaten van ICT-systemen.

Deel dit artikel via: