Achmea, Microsoft en Plasterk genomineerd voor Big Brother Awards

Achmea, Microsoft en ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Ronald Plasterk zijn genomineerd voor de Publieksprijs van de Big Brother Awards 2015.

bigbrotherawardsDe Big Brother Awards worden op 28 oktober uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam. Jaarlijkse worden de Publieksprijs en Expertsprijs uitgereikt aan de personen, het bedrijven of de overheidsinstellingen die het afgelopen jaar inbreuk hebben gemaakt op de privacy van burgers. De Big Brother Awards is een initiatief van de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

De publieks-award wordt uitgereikt aan de persoon of partij die de komende tijd de meeste stemmen krijgt. Stemmen kan tot en met dinsdag 27 oktober. Hieronder volgt een toelichting op de nominaties.

  • Achmea is genomineerd voor het plan de hoogte van de verzekeringspremie af te laten hangen van de bereidwilligheid van mensen om persoonlijke gegevens uit hun huiskamer en auto door te sturen. Het publiek de verzekeraar kwalijk neemt solidariteit in te ruilen voor big data.
  • Microsoft is genomineerd vanwege de privacyinstellingen van het nieuwe besturingssysteem Windows 10. BOF schrijft: “In één klap probeert Microsoft haar privacyschendende achterstand ten opzichte van Google en Facebook in te halen. Van getypte en ingesproken tekst tot de inhoud van je adresboek, de websites die je bezoekt, de software die je gebruikt en je locatie. Ook wordt persoonlijke informatie gedeeld met advertentieboeren en app-ontwikkelaars. Dat het voor de gebruiker onduidelijk is om welke gegevens het daarbij precies gaat, maakt dat alleen maar erger.”
  • Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is genomineerd vanwege zijn plannen om de aftapbevoegdheid van inlichtingen- en veiligheidsdiensten te vergroten. Het publiek maakt zich grote zorgen om het voorstel geheime diensten de bevoegdheid te geven communicatie massaal af te luisteren.

De genomineerden voor de Expertsprijs worden volgende week bekend gemaakt. Deze “prijs” wordt uitgereikt om ook privacyschendingen die minder (media)aandacht krijgen in de spotlight te zetten. Hiervoor worden wetenschappers, columnisten, activisten en mensen uit het bedrijfsleven gevraagd nominaties in te sturen.

Deel dit artikel via: