Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

G4S

SMC Alarmcentrale

2N

Hanwha Vision Europe

Top Security

Network Optix

Paxton

Lobeco

Akuvox

VBN

Nenova

Aritech

Optex

Traka ASSA ABLOY

Multiwacht

Crown Security Services

Bosch Security Systems

Add Secure

Advancis

VideoGuard

Connect Security

ARAS

NetworxConnect

HD Security

Oribi ID Solutions

VAIBS

Trigion

Explicate

ASSA ABLOY

SmartCell

ADI

DZ Technologies

Paraat

CardAccess

PG Security Systems

SmartSD

Unii

OSEC

Securitas

Centurion

Hikvision

Bydemes

CSL

BHVcertificaat.online

20face

Ajax Systems

Eizo

Kiwa

IDIS

ASIS

Sequrix

Genetec

Dero Security Products

Uniview

SOBA

CDVI

EAL

Avigilon Alta

Regio Control Veldt

Masset Solutions

HID

Seagate

Secusoft

Alarm Meldnet

NIBHV

Service Centrale Nederland

Gold-IP

Brivo

VVNL

i-Pro

Alphatronics

Seris

VEB

Eagle Eye Networks

Milestone

Acht jaar cel voor diefstal schilderijen Van Gogh en Hals

24 september 2021
Redactie
13:05

De 59-jarige Nils M. uit Baarn is veroordeeld tot een maximale straf van acht jaar gevangenisstraf voor de roof van twee waardevolle schilderijen uit musea in Laren en Leerdam. Hij was ook aangeklaagd voor drugs- en wapenbezit. De straf is gelijk aan de eis van het OM.

Op 30 maart 2020, rond kwart over drie in de nacht, is het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh gestolen uit het Singermuseum in Laren. Op camerabeelden was te zien dat een man met een hamer tegen een glazen deur slaat. Het glas breekt en de man loopt naar binnen. Hetzelfde herhaalt hij bij een tweede en derde deur. Even later rent hij het museum weer uit en stapt – vermoedelijk – op een scooter van een handlanger. Pal voor het museum worden meteen enkele delen van de lijst teruggevonden. Daarop zijn DNA-sporen gevonden. Enkele maanden later, op 26 augustus, wordt het schilderij Twee lachende jongens van Frans Hals gestolen uit museum Hofje van Aerden in Leerdam. Op beelden is te zien dat twee mannen op een scooter wegrijden. Eén van hen heeft iets vierkants in zijn handen. De politie vindt een spanband aan een vlaggenmast in de binnentuin van het museum, die over de muur tot de straat hangt. Ook hierop wordt DNA gevonden.

Opvallende overeenkomsten
Het gevonden DNA wordt onderzocht en blijkt te linken aan de man uit Baarn. Hij heeft pas op zitting – twee weken geleden – het zwijgen doorbroken. Volgens hem heeft hij niets met de diefstallen te maken en weet hij niet waar de schilderijen gebleven zijn. De rechtbank gelooft dit niet. Zijn DNA is op beide plaats delicten gevonden en de man kan niet verklaren hoe dat kan. Daarnaast is hij eerder veroordeeld voor een soortgelijke kunstroof. Bovendien zijn er sterke overeenkomsten tussen de kunstroof in Laren en de roof in Leerdam. Beide diefstallen kunnen daardoor over en weer gebruikt worden als steunbewijs. Naast de diefstallen veroordeelt de rechtbank de man voor het bezit van een vuurwapen en een grote hoeveelheid harddrugs.

Samenleving en internationaal publiek ook benadeeld
De schilderijen zijn onderdeel van het nationale cultureel erfgoed, ze zijn van belang voor de huidige en toekomstige generaties. Mensen beleven daar al honderden jaren plezier aan. De man heeft met de diefstallen niet alleen de musea voor enorme bedragen benadeeld, maar ook de samenleving en het internationale publiek. Zij kunnen de schilderijen niet meer bezichtigen en hiervan genieten. Daarom en gelet op het strafblad van de verdachte, die volgens de rechtbank een onverbeterlijke en berekenende crimineel is, vindt de rechtbank alleen de maximale straf op z’n plaats. Daarnaast moet de man een schadevergoeding betalen aan de eigenaar van het schilderij van Frans Hals. Het schilderij is getaxeerd op een bedrag van 16 miljoen euro. De verzekeraar betaalt ruim 7 miljoen uit. De rechtbank bepaalt dat de man het overige gedeelte aan materiele schade moet vergoeden.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Seagate

Videoguard

Aritech

Suricat

SequriX

Wordt een partner