Beveiliging nieuws

Onze partners

DZ Technologies

Trigion

Securitas

Dero Security Products

VBN

ARAS

JMB Groep

Kiwa

CardAccess

Paraat

Explicate

Akuvox

SmartSD

OSEC

ASIS

Seagate

Bosch Security Systems

Add Secure

Alarm Meldnet

Top Security

HID

Masset Solutions

Eagle Eye Networks

Gold-IP

VVNL

Optex

RoSecure

CSL

Dahua

Alphatronics

Hikvision

Koninklijke Oosterberg

Connect Security

NIBHV

SMC Alarmcentrale

Advancis

HD Security

Nimo Drone Security

i-Pro

Sequrix

SOBA

MPL

Milestone

ADI

NetworxConnect

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

GFT

Secusoft

EAL

Oribi ID Solutions

Avigilon Alta

Unii

Ajax Systems

IDIS

Lobeco

Uniview

Hanwha Vision Europe

BHVcertificaat.online

CDVI

VEB

De Beveiligingsjurist

Centurion

G4S

VAIBS

Seris

Multiwacht

Bydemes

Paxton

Eizo

20face

VideoGuard

Nimo Dog Security

SmartCell

Nenova

2N

Service Centrale Nederland

ASSA ABLOY

Genetec

PG Security Systems

Crown Security Services

Brivo

De beveiligingsindustrie moet begrijpen dat techniek verandert

4 mei 2020
Redactie
15:02

De komst van 5G staat volop in de belangstelling. Veel minder aandacht is er voor het verdwijnen van oudere netwerken, zoals 2G en 3G, waarvan nog duizenden alarmsystemen afhankelijk zijn. “Tijd voor vernieuwing”, zegt global channel manager John van Schaik van Addsecure. “Niet alleen omdat de oude technologie verdwijnt, maar ook omdat vernieuwing veel meer mogelijkheden biedt. Zowel qua technologie als qua commercie.”

In de Benelux zijn er volgens Van Schaik nog steeds een paar duizend alarmsystemen die afhankelijk zijn van analoge communicatienetwerken en waarvan niet altijd bekend is of ze het nog wel doen. “Het is droevig, maar er worden zelfs nu nog alarmsystemen verkocht en geïnstalleerd met een transmitter, waarvan bekend is dat die binnenkort niet meer werkt.”
Wat deze situatie in de hand werkt is dat in de Benelux al heel lang wordt gediscussieerd over het uitschakelen van verouderde communicatienetwerken en dat er niet één nationaal beleid is, zoals in de meeste andere landen. Providers als KPN, Vodafone, Proximus en T-Mobile trekken ieder hun eigen plan als het gaat om het uitfaseren van netwerken. KPN stopt in 2022 met 3G, terwijl T-Mobile eind 2020 stopt met 2G. Vodafone blijft tot 2025 actief met beide netwerken. En Proximus in België geeft geen informatie over het beëindigen van 2G of 3G.

Buiten werking
Met het geleidelijk uit de lucht halen van 2G en 3G is volgens Van Schaik de volgende fase van de technologieverschuiving aangebroken. “Zo is Zwitserland begonnen met het uitschakelen van 3G en wordt in Noorwegen 2G tussen nu en 2025 stilgelegd.” Hij vindt dat de beveiligingsindustrie het probleem van de technologische veranderingen serieus moet nemen. ”De bedrijven moeten maar eens nagaan hoeveel alarmmeldingen er nog via de analoge 2G- en 3G-netwerken worden verstuurd. Een paar jaar geleden ging het nog om meer dan een half miljoen alarmmeldingen per jaar.” Van Schaik denkt dat het er vandaag de dag minder zijn, maar niemand weet precies om hoeveel het gaat.

Uitdaging
De specialist van AddSecure is van mening dat zowel Europa, de beveiligingsindustrie als zijn bedrijf voor een uitdaging staan voor wat betreft het vernieuwen van de alarmtransmissie. Er is gewoon niet genoeg apparatuur om de systemen snel te upgraden wanneer de oude netwerken eenmaal worden uitgeschakeld. Daarnaast is het lastig om gebruikers te overtuigen dat iets straks niet meer werkt. De telecomproviders hebben al vaak aangekondigd dat bepaalde diensten gingen verdwijnen en bijna even vaak hebben ze die maatregelen weer uitgesteld. ”We hebben hard gewerkt om ons als fabrikant voor te bereiden op de veranderingen, maar het blijft moeilijk om de markt in beweging te krijgen, zodat ook die zich voorbereid op de toekomst”, aldus Van Schaik.

Meer functionaliteit
Van Schaik benadrukt dat het niet alleen kommer en kwel is. Op het internet protocol (IP) gebaseerde communicatie biedt veel meer mogelijkheden dan de analoge systemen. De bedrijven kunnen zo aanzienlijk meer diensten verkopen en betere service verlenen. Zo kan aan dezelfde klanten meer worden verdiend. “Vroeger had je de analoge koperlijn. Daarover ging een signaal dat duidelijk maakte dat er iets of niets aan de hand was. Meer niet. Met een IP-systeem kan je nog steeds meldingen ontvangen, maar krijg je via een app op je telefoon ook informatie over wat er precies aan de hand is, vergezeld van beeld en geluid als dat nodig is. Bovendien is het mogelijk om het systeem van op afstand te beheren en bijvoorbeeld deuren te openen en te sluiten. In het analoge tijdperk was dat bijna niet te doen. Zeker niet via de telefoon.”

Veiligheidsrisico’s
De specialist van AddSecure wijst erop dat technologie niet zomaar veranderd en uitgebreid kan worden zonder op de veiligheidsrisico’s te letten. ”Je kan niet zomaar een apparaat op een analoge ingang van een router aansluiten en dan denken dat dit veilig is. We werken tenslotte met vitale informatie. In het verleden begreep men dat je voor zwaar beveiligde objecten speciale apparatuur nodig had, maar vandaag de dag gaat alles via een relatief eenvoudig apparaat dat toegang tot het netwerk geeft. De verantwoordelijkheid voor cybersecurity wordt grotendeels aan de gebruiker toegewezen, terwijl bij die de daarvoor benodigde kennis meestal ontbreekt. Bij gemeenten is de kennis er vaak wel, maar gaat het mis zodra het netwerk met andere netwerken wordt verbonden en men niet weet hoe het met de beveiliging daarvan is gesteld. We zien voortdurend voorbeelden van het opzetten van routers zonder dat de gebruiker begrijpt hoe dat op een veilige manier moet. De router wordt een uur gehackt wat pas ontdekt wordt als de provider met een factuur van duizenden euro’s komt, terwijl de kosten normaal 69 euro per maand bedragen.”

Communiceer met de dader
Van Schaik is van mening dat inbraakalarmsystemen in de toekomst een groot groeipotentieel hebben als deze worden uitgebreid met mogelijkheden voor beeld en geluid. Maar ook beveiliging van scholen en alarmering voor ’lone workers’ is iets wat volgens hem zal groeien. ”In Engeland, Frankrijk en Italië lopen mensen en bedrijven ver voor als het gaat om de persoonlijke veiligheid van alleenstaande werknemers. Het kunnen maatschappelijk werkers zijn of iemand die ’s avonds alleen in een winkel werkt en hulp nodig heeft. Een verbinding van beeld en geluid gaat dan naar de alarmcentrale die de werknemer helpt door rechtstreeks te communiceren met de persoon of personen die de dreiging vormen. In Engeland zien we hoe 80 tot 90 procent van de onrustveroorzakers in winkels de benen neemt na zo’n confrontatie. Dit kan in de Benelux ook een groot succes worden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner