Beveiliging nieuws

Onze partners

EAL

Hanwha Vision Europe

2N

PG Security Systems

CDVI

Nimo Dog Security

Paxton

ASSA ABLOY

Secusoft

Securitas

Connect Security

Regio Control Veldt

VBN

Genetec

Hikvision

Centurion

SmartCell

Alarm Meldnet

Kiwa

Dero Security Products

Nimo Drone Security

Eizo

Unii

JMB Groep

MPL

VEB

HD Security

Service Centrale Nederland

Explicate

VideoGuard

SMC Alarmcentrale

Dahua

Ajax Systems

ADI

ARAS

HID

Milestone

Alphatronics

20face

Akuvox

Sequrix

BHVcertificaat.online

Uniview

Bydemes

Eagle Eye Networks

i-Pro

RoSecure

VVNL

Koninklijke Oosterberg

Multiwacht

Top Security

CSL

Seagate

CardAccess

Lobeco

SmartSD

NIBHV

Masset Solutions

Brivo

SOBA

Crown Security Services

DZ Technologies

Gold-IP

NetworxConnect

IDIS

Nenova

G4S

VAIBS

Paraat

ASIS

Oribi ID Solutions

Advancis

Optex

Trigion

Traka ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

OSEC

Bosch Security Systems

Avigilon Alta

GFT

Add Secure

Seris

Een dagje mensen redden bij Paraat

14 oktober 2021
Redactie
07:26

Sinds kort kunnen weer zonder beperkingen BHV-trainingen worden gevolgd. Reden voor de redactie van BeveiligingNieuws.nl om eens zo’n training live bij te wonen bij Paraat in Nieuw-Vennep. Een nuttige bezigheid voor iedereen, want zelfs zeer ervaren BHV-ers kunnen foutjes maken die in ‘real-life’ fataal kunnen zijn.

Een dagje trainen begint in het moderne bedrijfsgebouw van Paraat met een warm welkom, koffie, thee, wat lekkers en een korte introductie. Het in veiligheid gespecialiseerde instituut stelt mondkapjes, handgel en handschoenen ter beschikking, voor wie extra bescherming wil tegen het coronavirus. Tijdens sommige praktijkoefeningen is het namelijk niet mogelijk om anderhalve meter afstand te bewaren. Deze dag is een BHV-team van een hogeschool te gast. De instructeur vertelt wat de dag gaat brengen en dan begint de eerste anderhalf uur theorie en brainstormsessies.

Shock
De deelnemers blijken nog goed op de hoogte te zijn van de procedures, maar als het stappenplan opgesomd moet worden, signaleert de instructeur toch wel wat aandachtspunten. Zo vergeten sommigen het belang van de eigen veiligheid, als ze met een slachtoffer worden geconfronteerd. Anderen willen meteen handelen en vergeten eerst 112 te bellen. Begrijpelijk, maar ongewenst in een echte noodsituatie. Na een enkele herhaling verlopen de scenario’s perfect.Uitgebreide aandacht gaat uit naar slachtoffers met een shock. Hoe herken je dat iemand in een shock is of raakt? Wie weet nog dat dan de huid droog blijft als het klamme zweet is weggeveegd? En wat doe je vervolgens? Hoe ga je om met een anafylactische shock, veroorzaakt door een allergie? Stap voor stap worden de fasen van de shock doorgesproken, evenals de behandelwijzen om te voorkomen dat het slachtoffer in de laatste fase terecht komt, waarbij vitale organen uitvallen.

Stukje praktijk
Na de koffiepauze komt een stukje praktijk aan de orde, als de deelnemers elkaar in de stabiele zijligging moeten leggen. Hoe ging dat ook alweer? Ook dat verloopt na enkele aanwijzingen van de instructeur perfect. ‘Vergeet niet het hoofd naar achteren te brengen om de ademhaling vrij te houden!’ En wat doe je bij een open botbreuk of een ernstige bloeding? Verder mag iedereen met behulp van een speciaal pak proberen elkaar te bevrijden van een stuk voedsel dat de luchtwegen blokkeert. Het is verhelderend om te ervaren hoeveel kracht en snelheid dat vereist.
Dan is het onderdeel reanimatie aan de beurt. Eerst van iemand die ’s winters in het ijskoude water belandt en sterk onderkoeld raakt en vervolgens van iemand die door een hartstilstand is getroffen. Hoe werkt de AED ook alweer? En wat gaat er vooraf aan het gebruik van het apparaat? Is er gedacht aan een scheermesje om borsthaar te verwijderen? En waar plaats je de elektrodes ook alweer precies?

Brandbestrijding
Na een luxe lunch was het tijd voor het onderdeel brandbestrijding en ontruiming. Paraat beschikt hiervoor over speciale ruimtes, waar brand gesimuleerd kan worden. De BHV-ers werden met portofoons op pad gestuurd op weg naar een incident. Boven een deur knipperde een lampje, dat aangaf dat er brandalarm was. Dat je voorzichtig moest voelen of de deur heet is wist de cursist nog wel, maar vergeten was even dat dit met de rugzijde van de hand moet gebeuren. Als dan blaren ontstaan, blijft de hand in ieder geval te gebruiken. Vervolgens de vraag of je naar binnen gaat als de ruimte vol rook staat. Een dilemma, want er ligt een slachtoffer dat je wil redden. Was de brandweer trouwens al gebeld? In dit geval moest de deur direct weer worden gesloten om uitbreiding van de brand te voorkomen. Redding was niet mogelijk zonder zelf levensgevaar te lopen. Alleen de brandweer beschikt over persluchtmaskers, waarmee veilig door de vaak giftige rook gelopen kan worden.

Dilemma’s
Ook een elektrische brand moest worden bestreden. Met welke blusmiddelen kon dat ook alweer? Die vraag kwam ook aan de orde tijdens het blussen van een vlam in de pan. Zelfs voor schijnbaar eenvoudige handelingen, zoals het dragen van zwaar blustoestel, bleek de herhalingsoefening geen overbodige luxe. Tussen de oefeningen door werden de deelnemers geconfronteerd met verschillende dilemma’s. Wanneer wel en wanneer niet? Wat als het mis gaat? Ben je dan aansprakelijk? Bedrijfshulpverlening maak je gelukkig niet dagelijks mee. De meeste BHV-ers voeren de handelingen alleen tijdens een cursus uit. Dan is er tijd om na te denken. Die tijd is er niet bij een echt incident. De hogeschool kan er in ieder geval van op aan dat de BHV-ploeg weer volledig paraat is!

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner